Väsby Tjejjour är en ideell förening som riktar sig till alla som identifierar sig som tjejer i åldern 12 till 20 år.

– Våld i nära relationer pågår också i ungas relationer. Vi finns här för att stärka de unga tjejerna och visa att de har makt över sin egen kropp, säger Tove Ovsiannikov, nytillträdd ordförande i Väsby Tjejjour.

Apropå den senaste tidens händelser, med fem kvinnor som mördats av män de känt, tycker även Tove att det är viktigt att problematiken lyfts bland politiker och media.

– Men det allra viktigaste är att samtalen inte tystnar, att man fortsätter att prata och skriva om de här frågorna.

Tjejjouren vill öka sin samverkan med andra organisationer och bli mer synliga i sociala kanaler.

– Vi vill visa att vi finns och vad vi kan hjälpa till med. Det är viktigt att jobba förebyggande för att stärka unga tjejer samt att informera om vår verksamhet för både unga och vuxna.

Kontakt via chatt

Tjejjouren har anslutit sig till kampanjen #kvinnostrejk där de delar inlägg på bland annat Instagram för att belysa allt det oacceptabla som i dag drabbar tjejer och kvinnor.

– Det kan vara att ingen kvinna ska dö i en nära relation, att ingen ska utsättas för trakasserier på jobbet och att de ska känna sig trygga i skolan.

Tove Ovsiannikov berättar de har ungefär samma antal stödsökande tjejer nu som före pandemin.

– Det är ofta tjejerna som tar kontakt med oss via chatt. Det kan vara allt från personer som känner sig ensamma till de som är verkligt svårt utsatta.