TAPPAR. Företagsklimatet i Väsby hamnar fortfarande högt i Svenskt Näringslivs rankning, men kommunen tappar 20 placeringar jämfört med förra året. Foto: Mostphotos

Väsby tappar i företagsrankning – men ligger fortfarande högt

Företagsklimatet i Upplands Väsby tappar 20 placeringar från föregående år till plats 31. Det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning av Sveriges 290 kommuner.

  • Publicerad 12:20, 8 okt 2020

Vi är medvetna om att detta är en viktig fråga för företagen.

Förra året låg Upplands Väsby på en hedrande elfte plats av landets 290 kommunen vad gäller företagsklimatet, men i år har man halkat ner till plats 31.

Fortfarande ett bra resultat, särskilt när det gäller upphandling, men varför tappar man i placering?

En orsak tros vara frågor om otrygghet, som är en ny del av undersökningen.

– Vi är medvetna om att detta är en viktig fråga för företagen, både här och i andra kommuner. Trygghetsfrågorna är prioriterade och vi fortsätter att arbeta intensivt i samarbete med polisen, säger Ann-Christin Frickner (C), ordförande för kommunstyrelsens näringslivs- och kompetensutskott.

Nya delar

Hon tycker att det är svårt att jämföra resultatet med förra året eftersom nya delar ingår i undersökningen.

– Men vi kommer självklart att analysera detta. Vi arbetar vidare när det gäller företagsklimat och har startat ett ambitiöst program för att skapa tillväxt för våra lokala företag och nyetablering även efter coronapandemin.

En annan ny faktor i undersökningen är antal arbetstillfällen i kommunen. Där ligger Väsby lägre än genomsnittet, konstaterar näringslivschef Per-Ola Lindahl.

Service

Andra frågor i enkäten handlade om kommunens service för företagsärenden.
– Vi behöver ständigt uppdatera oss för att ge bästa möjliga service. Vi planerar bland annat en ny serviceutbildning för alla som arbetar med tillståndsfrågor, säger han.

Enkäten skickades ut under första kvartalet i år.

– Vi arbetar också på att få in en bredare bild än de drygt 150 som svarat på enkäten. Samtidigt fortsätter vi med stora satsningar, bland annat när det gäller att hjälpa till att säkra kompetensförsörjningen för företagen och att utöka samarbetet med högskolor och forskningsinstitutioner, säger Ann-Christin Frickner.

Sjätte bäst i länet

Företagsklimatet i Upplands Väsby tappar 20 placeringar från förgående år.

Resultatet är i år plats 31 bland 290 kommuner i landet, och plats 6 bland 26 kommuner i Stockholms län.

Över 32 000 företag i landet och 3 736 företag i länet har satt betyg på sin kommun. 

Frågorna från Svenskt Näringsliv handlar bland annat om tillgång till kompetens, kommunens upphandling, service, otrygghet samt kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder till företagande och kommunalskatt

Visa merVisa mindre