Förslaget togs upp av Liberalernas gruppledare Margareta Hamark. Foto: Liberalerna/Åsa Sommarström

Väsby ska stötta särskilt begåvade elever

I måndags klubbade kommunfullmäktige igenom en motion om att kommunen ska ta fram en handlingsplan för att stötta barn med särskild begåvning i förskolan och skolan. – Det har saknats en systematik i hur vi arbetar med elever som har det lätt för sig, säger Margareta Hamark (L).

  • Publicerad 11:48, 26 sep 2018

Förslaget kommer från Liberalerna, som menar att elever med särskild begåvning ofta känner sig missförstådda i skolan och att det behövs strategier för att motverka detta.

– Vi är generellt ganska bra på att stötta elever som har det svårt i skolan, men det har saknats en systematik i hur vi arbetar med elever som har det lätt för sig. Konsekvensen kan bli att dessa barn blir uttråkade och i värsta fall tröttnar på skolan. Det är problemet som vill vi komma till rätta med genom det här förslaget, säger Liberalernas gruppledare Margareta Hamark.

”Helt i linje med skollagen”

Såväl kommunstyrelsen som utbildningsnämnden har uttryckt sig positivt kring förslaget. När motionen togs upp på fullmäktige i måndags var inget parti emot. Utöver Margareta Hamark (L) kommenterade även Miljöpartiets gruppledare Lars Valtersson förslaget.

– Det här förslaget är helt i linje med skollagen. Man uppfattar att ungefär fem procent av eleverna är särskilt begåvade och det här har uppmärksammats mer på senare år. Det är också helt i linje med det arbete som planeras på utbildningskontoret och i utbildningsnämnden, säger Lars Valtersson.