Efter granskningen väljer nu Upplands Väsby kommun att häva avtalet med Enklare vardag. Foto: Läsarbild Stefan Källstigen/Mostphotos

Väsby säger upp avtalet med skandalhemtjänsten

Upplands Väsby kommun bryter med Enklare vardag. Avtalet med det skandalomsusade hemtjänstföretaget sägs upp med omedelbar verkan. Anledningen är att det har förekommit dubbelregistreringar. – De har fuskat, helt enkelt, säger Magnus Lublin, socialchef i kommunen.

  • Publicerad 12:51, 20 mar 2019

Vid flera tillfällen har Enklare vardag registrerat att en och samma person arbetat i Väsby samtidigt som denne jobbat som personlig assistent i en annan kommun. Vid ett tillfälle ska personen dessutom registrerat arbete i Stockholms stad. Det visar en granskning av Arbetet och Kommunalarbetaren.

Fusket blev droppen för Upplands Väsby kommun som under tisdagen meddelade att avtalet med Enklare vardag sägs upp med omedelbar verkan.

– Vi har fått ny information och kunnat fastställa att det har förekommit dubbelregistreringar. De har fuskat, helt enkelt, säger Magnus Lublin, socialchef i Upplands Väsby kommun.

Ska lämna Väsby inom en vecka

Hemtjänstföretaget har en vecka på sig att lämna kommunen. Totalt handlar det om ett 30-tal brukare som kommer få byta hemtjänstleverantör.

– Det finns ingen risk att någon kommer att bli utan hemtjänst. Vi har företag som säger att de har kapacitet att ta emot fler kunder, säger Magnus Lublin.

Anonym brevskrivare larmade kommunen

Det var i början av mars som tidningarna Arbetet och Kommunalarbetaren avslöjade att hemtjänstföretaget Enklare vardag utnyttjade sina anställda och fuskade med tidsrapporter.

Väsby kommun har riktat misstankar mot företaget under en längre tid. I april 2018 tog de del av en graverande inspelning med företagets vd Fariba Bameti och i augusti samma år larmade en anonym brevskrivare kommunen om att allt inte stod rätt till.

Flera brister har upptäckts

Efter att ha inlett en utredning konfronterade kommunen i slutet av februari Enklare vardag med de brister man hittat. Det gällde bland annat felaktiga tidrapporter, misstankar om anhöriganställningar och brister i nyckelhanteringen.

Trots bristerna tilläts företaget fortsätta verka i kommunen, efter att jurister ansett att kommunen inte haft tillräckligt på fötterna för att häva avtalet.

– Men nu finns det ingen tvekan, säger Magnus Lublin.

Andra skandalen på kort tid

Han säger att i den bästa av världar så hade avtalet med Enklare vardag sagts upp tidigare.

– Samtidigt är det viktigt att vi gör rätt.

Enklare Vardag är det andra hemtjänstföretaget som kommunen bryter med på kort tid. I februari hävdes avtalet med 3 Systrar Omsorg, efter att tidningarna Kommunalarbetaren och Arbetet avslöjat flera brister – bland dem anhöriganställningar och att företaget inte betalat ut sjuklön.

– Det är oroande att vi upptäcker det här. Vi måste öka vårt kontrollsystem och minska möjligheter till fusk, säger Magnus Lublin.

En del i det arbetet är att kommunen just nu inför digitala lås, något Mitt i tidigare berättat om. På så sätt kan den anställde inte ta med sig registreringsbrickan och fuska med tidrapporten.

Kommunen kommer även se över möjligheten att skärpa sitt lov-avtal (lagen om valfrihetssystem).

– Vi vill på så sätt få bort företag som fuskar på olika sätt och som inte är seriösa mot sina medarbetare och våra kunder, säger Magnus Lublin.

Mitt i har sökt Enklare vardags vd Fariba Bameti. Hon har tidigare svarat på delar av anklagelserna i Mitt i Järfälla.