LAGER. Enligt Yvonne Boberg, chef för Väsby stöd och omsorg, är kommunens beredskap god inför en eventuell andra coronavåg. "Det känns jättebra att vi har ett ordentligt lager och slipper jaga skyddsutrustning som i våras", säger hon. Foto: Privat

Väsby har skyddsutrustning för fem månader

Visir och munskydd för fem månader framåt - och lagret fylls på kontinuerligt. Så ser skyddsutrustningsläget ut i Upplands Väsby just nu. Skillnaderna är stora mellan kommunernas beredskapslager, visar en undersökning.

  • Publicerad 13:17, 11 aug 2020

Vi står väl rustade inför en eventuell andra coronavåg.

Ekot har gjort en kartläggning av kommunernas beredskapslager, där 213 av landets 290 kommuner har svarat. Skillnaderna är påtagliga. Vissa kommuner har lager för tio månader, medan andra har skyddsutrustning mot covid-19 i endast två veckor.

Upplands Väsby är en av de kommuner som håller ett större lager.

– Vi har valt att hålla lager på 20 veckor och vi får nya leveranser varje månad. Det känns jättebra, det skapar trygghet för både medarbetare och kunder, säger Yvonne Boberg, chef för Väsby stöd och omsorg.

Det finns dock inga nationella riktlinjer för hur stora kommunernas lager av skyddsutrustning bör vara.

– Vi bygger åtgången av material på socialstyrelsens beräkning om vad som går åt vid smitta samt basala hygienrutiner. Jag vet att vissa efterfrågar tydligare riktlinjer på lagrens storlek, men jag tycker att de redan finns i och med socialstyrelsens beräkning, säger Yvonne Boberg.

Två lager

I Väsby finns två lager: en säkrad container och en lokal i centrala Väsby.

– Vi stödjer enheterna med utkörning när de behöver mer material.

Utrustningen går till personal på äldreboenden, boenden med särskild verksamhet och daglig verksamhet.

– Vi står väl rustade inför en eventuell andra coronavåg. Det är en trygghet jämfört med våren när vi tvingades jaga material.

Efter en tuff vår med flera dödsfall på äldreboenden är enligt Yvonne Boberg nu alla enheter smittfria sedan maj månad.

– Nu jobbar vi hårt för att det ska förbli så. Vi har fortsatt besöksförbud på våra äldreboenden och alla medarbetare ska ha visir i nära situationer samt följa basala hygienrutiner, säger Yvonne Boberg.

Utbildning

Hon understryker även att personalen har utbildats i hur man använder skyddsutrustningen på rätt sätt.

– Vi tar prov på alla nya kunder och alla som varit på sjukhus. De hanteras med full skyddsutrustning till vi vet vad provet visar, säger Yvonne Boberg.