Nu står längdskidåkarna och stampar i pjäxorna – ivriga att få ge sig ut i Väsbys skidspår. Men var kan man åka någonstans?

Några har säkert uppmärksammat snökanonen som har jobbat för högtryck i Vilundaparken. Tanken är att det ska bli ett upphöjt skidspår på 400 meter runt friidrottsbanan.

– Vi gör ett test den här vintern för att kunna lägga skidspår även på Vilunda. Vi avvaktade lite med snön eftersom utomhusanläggningarna var stängda till den 18 januari. Efter det hade vi inte vädret riktigt med oss, säger Johanna Dermer, enhetschef idrott och fritid.

För att köra snökanonen, som hyrts in fram till sportlovet, krävs minst tre minusgrader.

När kan spåren vara klara?

– Förhoppningsvis finns det tillräckligt med snö för att spåra under helgen, så inom kort. Natursnön hjälper också till.

Johanna Dermer berättar att kommunen tidigare har försökt att göra skidspår i Vilundaparken med hjälp av snö från ismaskinerna sedan man spolat isen.

–  Det krävs mycket snö för att få till skidspår och det tar lång tid att fylla på banorna. Det blir också en annan typ av snö från isskrapet. Det funkade inte jättebra.

Även i Runby har man väntat på snö för att kunna spåra.

– Men vi har gjort i ordning en skejtingbädd för fristil och även åkt manuellt och spårat med skidor, säger Thomas Pettersson i Väsby skidklubbs spårgrupp.

De har även tillgång till Vaxmyra ängar, som ägs av kommunen och Lövsta gård.

– Vi har ett bra samarbete och brukar anlägga spår där. Det är lättåkt, inga svåra backar.

Väsby skidklubb brukar även preparera Kairospåret, som är ett av Stockholms längsta elbelysta spår med sina nio kilometer, med start vid Runbyskolan.

Thomas Pettersson hoppas på mer snö, gärna ett par decimeter.

– Vore ju fantastiskt om vi kunde spåra till helgen, men då behövs ett ordentligt snödjup. Vi spårar på kvällen så att det hinner frysa på och bli bättre kvalitet.

Spåren vid Wäsby golfklubb brukar också vara populära, men inte heller där har snön hittills räckt till för att spåra.

– Vi hoppas att det ska snöa ännu mer de närmaste dagarna. Blir det tillräckligt hoppas vi kunna spåra på måndag, säger Jacob Selander, kanslist på Wäsby golfklubb.

På senaste tiden har de fått många samtal och mail från folk som undrar om det går att åka skidor vid golfklubben.

– Många vill röra på sig nu, inte minst i coronatider. Och många golfklubbar brukar spåra, det blir en trevlig naturupplevelse. Känns som en bra service.

Sliter det inte på golfbanorna?

– Vi gör gärna spåren själva så att vi kan styra dem till delar där underlaget inte slits, säger Jakob Selander.