LADDNING. Först ut att få supersnabbladdare var Örebro (bilden) i början av december. Strax före jul fick även Upplands Väsby en likadan vid trafikplats Glädjen. Foto: OKQ8

Väsby får nya supersnabbladdare

Åtta nya supersnabba laddpunkter för elbil vid Glädjens trafikplats. Det kanske vi kan kalla en julklapp till alla elbilskörande Väsbybor.

  • Publicerad 16:00, 19 jan 2022

Vi är övertygade om att enklare och snabbare laddning ökar mångas vilja att byta till elbil, en viktig del i omställningen till klimatneutral mobilitet,

Strax före jul öppnades de första supersnabbladdarna i Upplands Väsby. Det är macken på Släntvägen vid trafikplats Glädjen som får fyra laddstolpar med två laddplatser på varje stolpe – åtta laddpunkter totalt. Bakom satsningen står OKQ8 och Skellefteå Kraft.

– Vi är stolta över att, tillsammans med Skellefteå Kraft, öppna de första laddarna i vårt rikstäckande nätverk för supersnabbladdning i Sverige. Vi är övertygade om att enklare och snabbare laddning ökar mångas vilja att byta till elbil, en viktig del i omställningen till klimatneutral mobilitet, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8, i ett pressmeddelande.

De nya supersnabbladdarna ska ingå i något som är tänkt att bli Sveriges största nätverk på 300 stationer. Målet är 800 laddpunkter senast 2026, fördelade på alla OKQ8:s bemannade stationer.

150 kW

Supersnabbladdarnas effekt blir 150 kW, mot nuvarande knappt 50 kW på en vanlig snabbladdare. Beroende på bilens kapacitet och batteriet kan en bil laddas för ytterligare 25 mils körning på ungefär 20 minuter.

– Transporter har en viktig roll i omställningen till ett hållbart samhälle och därför satsar vi stort på en utbyggnad av supersnabbladdare på OKQ8:s stationer, säger Sanna Lundström, affärsenhetschef e-mobilitet, Skellefteå Kraft.

Totalt åtta OKQ8-stationer i Sverige får supersnabbladdare för elbilar i vinter, vilket blir det första steget i den rikstäckande utbyggnaden. Först ut var Örebro i början av december, tätt följt av Trelleborg och Kungsbacka och Upplands Väsby.

2022 utökas nätverket med ytterligare drygt 30 stationer.