Sedan tidigare finns två mobila väktare i tjänst i Väsby alla kvällar i veckan. Nu utökar kommunen med ytterligare två, som ska förstärka arbetet på helgerna.

– Nu går vi in i vårperioden då vi brukar se att oroshändelser i den offentliga miljön ökar. Därför utökar vi närvaron och antalet mobila väktare i kommunen som helhet. Stanna gärna och prata med dem så att vi får mer information om vad som skapar otrygghet i ditt område, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Ordningsvakter och mobila väktare

Kommunen anlitar både ordningsvakter och mobila väktare för att öka tryggheten i Väsby. Ordningsvakterna har tillstånd av polisen att jobba i centrala Väsby och Sigma centrum. De mobila väktarna jobbar över hela kommunen – därför sker en extra satsning på dessa i vår.

– Vi har gjort en kartläggning som visar positiva effekter av insatserna från ordningsvakter och mobila väktare. Det är färre händelser som skapar oro, säger brottsförebyggande strateg Emma Rauf-Otworowski

Hon ser en tydlig förändring kring stationsområdet sedan förra våren.

– Det är inte lika stora grupper ute och vi märker att det är lugnare. För två år sedan var det fler öppna konflikter. Förutom kommunens väktare har kollektivtrafiken ordningsvakter och det finns även övervakningskameror i stationsområdet.

Det som kan skapa otrygghet i centrala Väsby och stationsområdet är enligt Emma Rauf-Otworowski bland annat just större samlingar och misstänkt drogförsäljning.

– Vi hoppas med hög närvaro av ordningsvakter, mobila väktare och fältare få en bra stämning när det är mycket folk ute. Även polisen har närvaro I området.

Hon ser gärna även att allmänheten är uppmärksam.

– Vi vill uppmana Väsbybor att ta en kvällspromenad i sitt eget bostadsområde. Då skapar vi ännu mer trygghet i den offentliga miljön.

När hör Väsbyborna av sig till de mobila väktarna?

– Det kan gälla ungdomssamlingar på skol- och förskolegårdar, någon som har buskört på en gångväg eller hundar som skäller. Om det inte känns bra i magen, men inte är brottsligt, då kan man ringa. Är det ett pågående brott ringer man 112.