Vasastans nyaste teater

I vintras försvann Spagettioperan från Reginateatern på Drottninggatan. Sedan dess har lokalen renoverats och nu flyttar Playhouse teater in. – Det är en dröm att få bygga precis som man vill, säger teaterchefen Björn Lönner.

  • Publicerad 12:04, 7 sep 2015

För 15 år sedan bildade Björn Lönner och Elisabet Klason Playhouse teater. Ambitionen är att presentera de bästa nyskrivna och prisbelönta pjäserna från scenerna i New York. Teatern har länge legat på Sibyllegatan, men har nu flyttat in i Reginateaterns tidigare lokaler på Drottninggatan.

– Vi har rivit ut allt det gamla och byggt något helt nytt. Om man har varit här tidigare kommer man inte att känna igen sig överhuvudtaget. Det är en dröm att få bygga precis som man vill och resultatet är helt fantastiskt, säger Björn Lönner, teaterchef.

Den nya lokalen är betydligt större än den på Sibyllegatan och antalet platser i salongen dubbelt så många.

– Nu har vi 205 platser i stället för 100. Det är ingen jättestor salong, vårt kännetecken är intimitet och närhet till skådespelarna.

I lokalen finns också ett helt nybyggt kafé och en restaurang med koncept från New York.

– Kaféet ska vara mer tillgängligt från Drottninggatan jämfört med tidigare. Om någon slinker in på en kopp kaffe hoppas vi att de sedan köper en biljett.

Restaurang och kafé öppnar den här veckan och om drygt en månad är det premiär för pjäsen ”Den stora måltiden”. I den får publiken följa ett par från första kyssen till barnbarnens sista farväl.

Små teatrar har ofta svårt att få ihop ekonomin, men Playhouse tillhör dem som har lyckats. Förutom biljettintäkter, sponsorer och kulturbidrag får teatern stöd från mecenaten Svante Bergström.

– Utan vår fantastiska mecenat hade det aldrig gått, det går inte att få ekonomi i en teater med så få platser och så höga konstnärliga ambitioner. Men det betyder förstås inte att vi är slösaktiga, säger Björn Lönner.

Fakta

Broadway på Drottninggatan

Playhouse teater grundades av Björn Lönner och Elisabet Klason år 2000. De har båda gått skådespelarutbildning i New York och brinner för den amerikanska dramatiken.

Fram till nyligen låg teatern vid Östermalmstorg men har nu flyttat till Reginateaterns tidigare lokaler på Drottninggatan.