Mellan september och december förra året piffades Hälsingegatan upp med studsmattor, hammock, och "sandstrand" som en del av ett forskningsprojekt kopplat till KTH. Barn från Gustav Vasa skola, precis intill, var med och önskade vad de ville ha på gatan och allmänheten hade möjlighet att tycka till inför den nya utformningen.

Men alla var inte nöjda. En del boende på gatan stördes av ljud från barnens lek och stök på natten. Lappar sattes upp på fönstren ut mot gatan där det bland annat stod: "Kan vi få din adress så styr vi upp en lekplats utanför ditt sovrum?".

Nu håller projektet på att utvärderas.

https://www.mitti.se/nyheter/grannar-i-vasastan-stor-sig-pa-barnens-lek/reptjn!B7rd@vThkdR23nOMmKlEw/

I slutet av februari kommer forskningsgruppens rapport men i en delrapport som trafikkontoret har fått ta del av framgår det att de flesta tillfrågade är nöjda, berättar Fariba Daryani.

– Barnen såklart, men också vuxna som passerat. Tidigare brukade "vänta" vara den vanligaste anledningen till att folk stannade till på Hälsingegatan, men under testperioden har det blivit en mötesplats. Flera har fikat tillsammans medan barnen har lekt. En del äldre som varit isolerade under pandemin har gått ut och satt sig en stund på gatan, säger Fariba Daryani.

https://www.mitti.se/nyheter/har-invigs-stockholms-nya-framtidsgator/reptip!LgWcdXVEvgsL25X42K4tA/

I en undersökning som gjordes i oktober säger sju av tio att Hälsingegatan var en trevligare gata att vistas på, och hälften att den blev säkrare och tryggare, efter att den gjordes om. 

Vad som nu kommer att hända på platsen är inte klart. Det kan bli så att projektet blir permanent.

– Vi inväntar rapporten innan vi kan ta ställning, säger Fariba Daryani.