Vasastadskock till final i årets Mack-SM

Till vardags jobbar Mikaela Fischerström som butiksbiträde på Haga Tårtcompani & Bageri på Torsgatan. Snart tävlar hon i finalen av Mack-SM med sin klimatsmarta smörgås Mack-Guyver.

  • Publicerad 10:19, 12 okt 2018

Mikaela Fischerström från Sollentuna blev färdigutbildad kock innan sommaren och i augusti började hon som butiksbiträde på Haga Tårtcompani & Bageri på Torsgatan i Vasastan.

– Jag har fått den mesta inspirationen från arbetsplatsen. Vi jobbar verkligen efter konceptet att använda hela råvaran och att det inte ska bli något svinn.

Förutom smak och utseende kommer juryn i år titta särskilt på hur klimatvänlig smörgåsen är och hur effektivt och ekonomiskt de tävlande tillverkar sina mackor.

Mikaelas bidrag är en smörgås gjord på rostat surdegsbröd med morot, rödbeta och lingon. Den fylls med morotshummus, råpanerad rödbeta och sallad på morots- och rödbetsblast som vänts i en lingonvinägrett. Gammeldags och innovativ på samma gång.

– Man behöver inte kasta något, det går att använda gårdagens bröd och så vidare. Jag tror verkligen på den här mackan!

”Lite av en underdog”

Nu gäller det att öva så att momenten sitter inför finalen den 9 november. Då möter hon de andra sju tävlande på Stockholmsmässan.

– Det är den högsta konkurrensen jag hade kunnat ana. Alla andra driver egen verksamhet eller så har de varit med i tv och andra tävlingar. Så jag är lite underdog, men det är bara roligt, säger Mikaela.

God mat och gott vin är mitt största intresse

Mikaela Fischerström, finalist i Mack-SM

Och hennes matintresse sträcker sig långt längre än uppfinnandet av klimatsmarta smörgåsar.

– Jag älskar verkligen god mat och gott vin. Det är mitt absolut största intresse. Hittills har jag bara jobbat i den här branschen och det tänker jag fortsätta med.

Oavsett hur det går i finalen lovar Mikaela att smörgåsen sedan kommer gå att beställa på Haga Tårtcompani & Bageri på Torsgatan för dem som fått vattnad tunga.

Fakta

Mikaela Fischerström

Ålder: 23

Bor: Östermalm

Yrke: Utbildad kock. Anställd som butiksbiträde och gör lite allt möjligt, både i kallskänken och bageriet.

Frukostsmörgås: ”Det kallskänkan plockar fram blir min frukost, det är lyxen med mitt jobb – att få frukost i världsklass varje morgon.”

 

Visa merVisa mindre

Fakta

Övriga finalister 2018

”Gimmechurri!” – Erica Andersson
”Amore” – Jeanette Ekerås
”Renklämma 2.0 med twist” – Emma Laiti
”Macka Beta Best” – Viktor Lind
”Orange is the new good!” – Ronja Sander
”Gutt Tugg!” – Lilian Sagerfors
”SmakExplosion” – Tomas Persson

Här hittar du recepten på alla bidrag

Mack-SM

  • Finalen äger rum 9 november under matmässan Sthlm food & wine på Stockholmsmässan i Älvsjö.
  • Finalisterna får 45 minuter på sig att göra 20 smörgåsar.
  • Mack-SM korar Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka.
  • Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer sedan 2002 och sponsor är KåKå.
  • Sveriges bagare & konditorer har ca 450 medlemmar.
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så blir nya Södra Häggvik

Nyheter Från handel och industri till en blandning av bostäder och service. Stora delar av Södra Häggvik planändrades redan i början av 2000-talet efter att gamla ABB-huset – nuvarande The Factory – stod klart. Först nu är planerna på en blandad stadsdel med bostäder,...onsdag 28/10 4:50

City Gross siktar på att slå upp portarna först

Nyheter "Vi vill ju ha nyöppningskänslan, men ändå coronasäkra det." City Gross stängde sin butik i Stinsen sommaren 2019 och gör nu comeback i Häggvik då man öppnar i det nya handelskvarteret. – Jag törs inte säga exakt när, men vi öppnar först, sedan kommer Willys...onsdag 28/10 4:30