Per Faxneld bor i dag på Roslagsgatan, men han växte upp på Hälsingegatan. Inte långt från klassiska kaféet Ritorno där han suttit och skrivit på sin nyutkomna bok "Offerträdet" som innehåller 44 korta skräcknoveller: ingen är längre än tre sidor.

– Formatet lämpar sig bra för högläsning. Jag har skrivit på ett ganska korthugget, lakoniskt sätt. Också för att spegla en muntlig berättartradition, säger Per Faxneld, som inspirerats av historier som hans jämtländska morfar berättade när Per var barn.

Ritorno har blivit hans nya "skrivfik" sedan Valand på Surbrunnsgatan stängde och han köpte interiören som länge blev liggande i hans källare. Nu kommer delar av den till användning i nya bio Aspen i Aspudden.

– Tanken var inte att möblerna skulle vara kvar så länge i min källare men det drog ut på tiden. Jag är glad att delar av inredningen kunde räddas. Nu är Ritorno det sista klassiska kaféet i Vasastan som har en gammal interiör kvar. Det är skönt när det ser ut som det alltid har gjort, säger Per Faxneld.

https://www.mitti.se/nyheter/har-vantar-valands-inredning-pa-sitt-nya-hem-i-aspudden/lmtcp!8157637/

Utgångspunkten i hans bok är norrländsk allmogemiljö och folktro. Intresset för skräck har grott länge inom Per Faxneld.

– Om man tittar på teckningar som jag gjorde när jag var barn kan man se att det är mycket spöken och vampyrer. När jag blev tonåring var jag med i en skräckfilmsklubb som fanns på HG5, en gammal underjordisk biograf som låg på Hälsingegatan 5.

I boken finns bland annat en historia om en man som ska plocka näckrosor till sin fru på hennes födelsedag.

– När han ska göra det så märker han att hustrun har dränkt en massa barn i dammen. En annan berättelse handlar om ett träbadhus varifrån det lyser på ett mystiskt sätt. Två bröder upptäcker att det bor en märklig kvinna där och det går inte bra för dem.

Per Faxnelds mamma, Olga Christina Faxneld, var författare.

– Hon gick bort för fyra år sedan och brukade också sitta på Ritorno och skriva. Efter hennes död sammanställde jag publicerade och opublicerade texter av henne i en bok. Då insåg jag att jag också ville skriva något skönlitterärt, säger Per Faxneld.

Skönlitterär debut

Till vardags är han docent i religionshistoria och specialist på ockultism och satanism. Han har skrivit flera böcker i ämnena men det här är första gången han skriver skönlitterärt. När han väl satte igång skrev han boken på tre månader.

– Det har varit väldigt skönt att få fabulera och inte behöva berätta sanningen.

Nu stundar Halloween och Per Faxneld tycker att man kan se boken, utkommen på förlaget Volante, som en svensk ingång i den "mörkare" berättartraditionen.

– Det är skuggsidan av det gamla svenska bondesamhället, med svält och otäcka väsen, som blir lite av en motpol till den ljusa Bullerby-bilden.