Poddar. Vasastadsbon Christian von Essen gör podden Heja framtiden. Foto: Daniel Stigefelt

Vasastadsbo gör podd om framtiden

Vasastadsbon Christian von Essens podd Heja Framtiden berör framtiden ur alla möjliga tänkbara perspektiv. Han gör den utan sponsorer och har mellan 8000 och 10 000 lyssnare per månad, men planen är att kunna leva helt på den i... framtiden.

  • Publicerad 15:54, 14 jun 2019

Christian von Essen bor på Roslagsgatan och började skissa på en podd om framtiden för fyra år sedan. Han jobbar som frilansande journalist och copywriter.

– Jag har intervjuat väldigt många och det är när vi har berört det visionära och trender som jag tycker att det har varit som mest kittlande. Podden berör flera olika perspektiv. Det är inte bara näringsliv eller samhälle. Alla aspekter finns och tidigare hittade jag ingenstans där det fanns samlat, säger Christian von Essen och fortsätter:

– Traditionella medier ger en deppig bild av framtiden. Det är en inbillad föreställning om att allt bara blir sämre, när det i flera fall är tvärtom. I många globalt viktiga frågor, som fattigdom, barnsjukdomar och läskunnighet, så går kurvorna spikrakt åt rätt håll. Det utvecklas dessutom ny teknologi som kommer att kunna göra världen bättre på en massa olika sätt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Christian von Essen är dock noggrann med att säga att podden inte är "naivt positiv".

– Den är lösningsorienterad men tar också upp problem och utmaningar som finns, både nu och i framtiden.

Fram till nu har han intervjuat över hundra experter. Bland annat får man möta representanter från näringslivet, forskare i artificiell intelligens, en astronom samt en sexinspiratör som berättar om framtidens tekniska möjligheter och hur dessa kan utmana oss att bli bättre i våra relationer. Ett avsnitt som kommer senare handlar om framtiden ur ett ultralokalt perspektiv med fokus på grannsamverkan.

Podden har mellan 8000 och 10 000 lyssningar i månaden och framöver hoppas Christian von Essen, som i dag gör den utan sponsorer eller finansiärer, att kunna leva på den.

– Målet är att skriva böcker, hålla i events och föreläsa, hela tiden med podden som grund.