Debuterar. Julia Blennermark har skrivit "Min bror Eli" (Sivart Förlag). Foto: Mimmi Epstein

Vasastadsbo barnboksdebuterar

Julia Blennermark kombinerar jobbet som biståndshandläggare med en kurs i barnlitteratur. Nyss debuterade hon själv med boken "Min bror Eli" som handlar om ett syskonpar på hal is.

  • Publicerad 11:00, 10 feb 2021

En liten del av mig har svårt att bli vuxen

"Min bror Eli" är 29-åriga Vasastadsbon Julia Blennermarks första bok. Hon har skrivit så länge hon kan minnas och som liten drömde hon om att bli författare. I dag jobbar hon som biståndshandläggare på socialtjänsten och går en kurs i barnlitteratur.

– Jag har alltid gillat att läsa barn- och ungdomsböcker. Det finns en slags frihet i sagornas värld, jag tycker om att vara i den bubblan. En liten del av mig har svårt att bli vuxen, jag vill inte sluta tro på magi. Av någon anledning blir de karaktärer som jag skapar ofta barn, säger Julia Blennermark.

Hamnar i dvala

Hennes bok riktar sig till barn från fyra år och handlar om syskonen Ari och Eli som åker skridskor över ett fruset hav. Plötsligt ramlar Eli ner i en isvak och Ari vet inte vad hon ska göra. De får hjälp av några vuxna men Eli hamnar i dvala och Ari misstänker att ett havsrå har tagit en bit av hennes bror. Illustrationerna är gjorda av Böris Helena Matsson.

– Jag gillar att skriva korta och kärnfulla meningar. Bilderna i boken berättar mycket, säger Julia Blennermark.

Berättelsen är tagen ur fantasin. Julia inspireras bland annat av folktro och natur. I höst kommer hennes andra barnbok.

– Det känns verkligen jättekul. Det är en tuff bransch och man får räkna med refuseringar som standard. Mitt tips till dem som vill skriva och tror på sin historia är att inte tappa modet och försöka igen.