Vasalund skrällde mot allsvenska AFC i cupen

Flera lag från de lägre divisionerna var nära att överraska de allsvenska lagen i onsdagskvällens cupomgång – men det var bara Vasalunds IF som lyckades fullborda en skräll. AFC Eskilstuna, tidigare grannen på Skytteholms IP, besegrades med 3–1 efter förlängning.

  • Publicerad 09:14, 24 aug 2017

– Vi utförde matchplanen till punkt och pricka och gjorde en väldigt bra match med hårt jobb och bra löpvilja. Det var allsvenskt motstånd så de hade mer boll, men vi var väldigt farliga när vi väl gick till anfall, säger Vasalunds tränare Kalle Karlsson.

AFC tog ledningen i slutet av första halvlek genom lagets skyttekung Mohamed Buya Turay, men Vasalund lät sig inte nedslås. Carl Björk kvitterade i mitten av andra halvlek och i förlängningen var hemmalaget starkast och avgjorde med två mål (Axel Björnström i 97:e och Carl Björk igen i 112:e minuten) inför 315 åskådare på Skytteholm.

Tidigare grannar

AFC spelade flera säsonger på Skytteholms IP innan klubbens A-lagsverksamhet flyttades till Eskilstuna inför årets säsong, klubbens första i Allsvenskan, så mötet i Solna var lite speciellt.

– Ja, de var tillbaka på Skytteholms IP och många spelare och även ledare i lagen känner varandra. Men för dem var det nog lite märkligt också. De har precis slagit Malmö FF i Allsvenskan och så kommer de hit och spelar, dessutom på B-plan eftersom A-plan håller på att läggas om, säger Kalle Karlsson.

Hoppas på storklubb i gruppspelet

Segern innebär att Vasalunds IF – som till vardags spelar i division 1 norra – är klara för tredje omgången i Svenska Cupen. Den är ett gruppspel med fyra lag och spelas våren 2018. Då får Vasalund chansen att återigen mäta sina krafter med allsvenskt motstånd. Kalle Karlsson hoppas på en rolig lottning.

– När man väl är där vore det häftigt att möta de stora klubbarna, både för spelarna och för Vasalund som klubb. Malmö FF, IFK Göteborg eller någon av de tre stora Stockholmsklubbarna vill vi gärna ha i vår grupp.

AIK också vidare

Även AIK avancerade till cupens gruppspel på onsdagen, men utan att glänsa. Laget vann med 1–0 borta mot division 2-laget Värmbol sedan man avgjort på en mycket tveksamt dömd straff i andra halvlek.