Vasagatan blir cykelgata – nu börjar bygget

Vasagatan ska bli mer cykelvänlig. I veckan inleds de första trafikarbetena vid Tegelbacken.

  • Publicerad 12:53, 16 jan 2018

Redan 2015 inleddes Stockholm stads arbetet för att göra området kring Vasagatan mer gång- och cykelvänlig. I fjol klubbades förslaget igenom.

Lösningen ska göra gatan säkrare och innebär flera nya cykelvägar, färre bilkörfält och bredare gångbanor.

Först ut är området kring Tegelbacken. Här ska cykelpassagen mellan Vasagatan och kajen förbättras för att ge mer plats åt cyklister och fotgängare. Cykelbanan, som idag korsar gångbanan, flyttas österut och kommer att vara helt åtskild från gångbanan.

– Det gör att vi undviker onödiga konflikter mellan trafikgrupper. Det är en jättedum lösning som det ser ut i dag, säger Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare för trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Påverkar trafiken

Byggstarten planeras starta i veckan och pågå till och med senvåren 2018. Och det kommer att innebära en hel del stök i trafiken. Påfarten mot Centralbron vid Järnvägsparken ska byggas om och få en ny anslutning mot Vasagatan. Biltrafiken ska därefter svänga vänster från Tegelbacken mot Centralbron, vilket ska göra trafiken säkrare.

Under byggtiden begränsas framkomligheten för både kollektivtrafik, biltrafik, gående och cyklister, skriver trafikkontoret på sin hemsida.

Ombyggnaden av resten av Vasagatan startar i sommar.