Vasa Real, Vasastan Foto: Sacharias Källdén

Vasa Reals utbyggnad dyrare än planerat

Vasa reals omtvistade utbyggnad blir 122 miljoner dyrare än det var tänkt. Bristande kalkyler, menar utbildningsförvaltningen.

  • Publicerad 10:17, 1 sep 2020

Långbänken om utbyggnaden av Vasa Real för ytterligare drygt 400 elever rullar vidare men har på nytt stött på fartgupp. För efter att ha stött på motstånd i form av överklaganden fick staden till slut klartecken för bygglovet för ungefär ett år sedan.

Klart för utbyggnad av Vasa Real efter ny dom

Då var träd som ska fällas den stora knäckfrågan. Nu är det ekonomin. För enligt kommunala skolfastighetsbolaget Sisab kommer utbyggnaden av skolan plus den nya skolan bli 122 miljoner dyrare än först beräknat. Totalnotan för bygget beräknas nu landa på drygt 358 miljoner kronor vilket göra att blivande hyresgästerna utbildningsnämnden och Norrmalms stadsdelsförvaltning, som ska driva förskolan, nu måste ta nya beslut om att genomföra bygget.

Vasa real får byggas ut

Men utbildningsförvaltningen är kritiska till de ökade kostnaderna som Sisab tillskriver bland annat markarbeten och för själva husbygget och anser att ökningen beror på brister i den tidigare kalkylen. Vidare skriver de att ökningen är "anmärkningsvärt hög och behöver analyseras och eventuellt ifrågasättas inom projektet."

Ska stå klar 2023

Men trots den kraftiga prisökningen föreslår utbildningsförvaltningen att politikerna i nämnden godkänner den nya prisbilden hyran, som enligt förvaltningen "inte skiljer sig markant" från tidigare. Bland annat för att de inte hittat andra externa lokaler att hyra.

"Det finns inte heller någon tillgänglig mark att etablera en ny skola på i området. Andra kapacitetshöjande projekt i området har lagts ner till förmån för projektet på Vasa Real". skriver utbildningsförvaltningen.

Den nya skolan och förskolan är tänkt att stå klar till januari 2023.

Utbyggnaden

Planen är bygga ut skolan till en F-9 skola med 1 320 elever jämfört med dagens 890 genom en ny byggnad i fyra våningar och två källarplan. En lägre del av den befintliga byggnaden ska dessutom byggas på med tre våningsplan. De nya ytorna ska bland annat rymma idrottssal med omklädningsrum och förskola med plats för 162 barn. På taket planeras en "pedagogisk yta", ett uterum, på 600 kvadratmeter.