Värtans IK:s F03-lag redo för träning på Hjorthagens IP. Foto: Pekka Pääkkö

Värtans F03:or – tjejerna som trotsar naturlagen

Stockholmsfotbollens elithets gör att många breddlag i lokala klubbar utarmas och tvingas lägga ner på grund av spelarbrist. På flicksidan kan det slå extra hårt då lagen ofta har små trupper från början. Men det finns undantag. Värtans IK:s F03-lag startades när tjejerna var 13 år och är i dag ett breddlag som växer.

  • Publicerad 09:18, 2 okt 2018

– Vi drog igång för två år sedan. Då var det bara åtta nio tjejer, några hade spelat lite fotboll tidigare och några var helt nya, säger Juan Martinez medan hans två tränarkollegor Ellinor Flood och Kenneth Sundberg leder kvällens träning.

Elva tjejer är på plats i elljusskenet på Hjorthagens IP, men totalt har Värtans IK F03 nu en trupp på 18 spelare.

Laget går alltså rakt emot den allmänna utvecklingen att idrottandet minskar tydligt redan från 11 års ålder. Inte minst har många breddlag inom fotbollen tufft att klara sig när de tappar spelare till stans hårdsatsande storklubbar.

”Först körde vi bara på Gärdet”

Värtans IK:s F03-lag uppstod när två kompisar, Juan Martinez dotter Dina och Ellinor Floods lillasyster Felicia, var sugna på att spela fotboll. Juan och Ellinor ställde upp som tränare.

”Det är en otroligt tillåtande grupp. Jag har aldrig hört ett negativt ord när någon missar en passning eller tar ett felbeslut på planen”, säger Juan Martinez, en av tre tränare i Värtans IK:s F03-lag. Foto: Pekka Pääkkö

– Först körde vi bara på Gärdet, vi hade ingen plan, men efter hösten tyckte tjejerna att det var så kul så vi fortsatte inne på GIH under vintern. Då kom två tjejer till med, säger Juan.

Nystartad 7-mannaserie lyckat experiment

På våren i fjol spelade laget sin första match, en vänskapsmatch mot Reymersholms IK, och efter det anslöt ytterligare fem tjejer.

– Många lag läggs ju ner när de är i tonåren, men vi blir fler och fler, säger Juan.

Efter matchen mot Reymers spelade laget flera vänskapsmatcher, och i år är de med i en nystartad 7-mannaserie med andra breddlag som BKBK, Sickla IF och Essinge IK.

Fyra nya spelare anslöt från Djurgården

– Det är egentligen 11-mannaspel i den här åldern, men Anders Falkirk i Reymers kläckte idén med en 7-mannaserie. Den ingår inte i vanliga Sanktan, men Stockholms Fotbollförbund tyckte att det var en bra idé. Det har fallit otroligt väl ut och nu finns tankar på att permanenta det och att köra det på killsidan också, säger Juan.

Under säsongen har laget fått in ytterligare fyra spelare, och tränaren Kenneth Sundberg, som anslöt när deras breddlag i Djurgården lades ner.

”Jag ville att fotbollen skulle vara kul”

Flera andra av tjejerna i laget har också ett förflutet i grannklubben. En av dem är 15-åriga Nellie Andersson.

Nellie Andersson slutade med fotboll, men hittade tillbaka till den i Värtans IK. Foto: Pekka Pääkkö

– Jag började i Djurgården när jag var 8 år och spelade där tills jag var 12. Jag slutade för att det började bli mycket i skolan, men också för att det blev hårdare i Djurgården. Man fick mer kritik och det blev för seriöst. Jag ville att fotbollen skulle vara kul, men det roliga försvann, säger hon.

Började på nytt i Värtans IK

Efter nästan två år utan fotboll började hon igen i fjol, i Värtans IK.

– Jag älskar fotboll och ville ju egentligen fortsätta, men utan så stor press, säger Nellie Andersson.

Ibland kan hon sakna vissa delar som fanns i Djurgården.

– Ja, man får en liten kick av det också, att det är så där tävlingsinriktat.

”Jättemånga nya kompisar”

Men fördelarna med att spela i Värtan överväger ändå.

Nellie Andersson och lagkompisen Cecile Bries på Hjorthagens IP. ”Jag spelade också i Djurgården och har gjort samma resa som Nellie”, säger Cecile Bries som är kritisk till att flera av storklubbarna nu har infört akademilag för flickor, något som bara förstärker elithetsen menar hon.

– Ja, här är det blandat, vissa har spelat i tio år och andra är nya. Man kan lära av varandra. Det var skönt att börja på noll och bygga upp en ny lagkänsla. Och det är roligt att lära känna nya, jag har fått jättemånga nya kompisar, säger Nellie Andersson.

Lyckat exempel – men bygger på att ideella ställer upp

Att hitta en plats för dem som väljer att kliva av när storklubbarnas elitsatsning trappas upp är en stor utmaning för Stockholmsfotbollen. Värtans IK är ett lyckat exempel. Men det bygger på att laget hade två tränare, och nu tre, som ställer upp.

– Särskilt har Ellinor varit viktig. Jag och Kenneth är ju två gubbar, men Ellinor är en 18-årig tjej som kan vara med i omklädningsrummet, säger Juan.

Tränaren Ellinor slutade själv spela vid 15

Ellinor Flood spelade själv i Värtans flicklag i många år, men hennes lag lades ner på grund av spelarbrist när hon var 15 år. Då gick halva laget över till Djurgården.

– Men det blev inte bra där, det var som två grupper, och jag slutade efter två månader, säger hon.

Ellinor Flood, 18, är en viktig faktor bakom att Värtans IK:s F03-lag har kunnat växa sedan starten på Gärdet för två år sedan. Foto: Pekka Pääkkö

Nu satsar hon på att bli tränare i stället.

– Det är väldigt roligt och givande, ett sätt att behålla kontakten med fotbollen. Och jag lär mig mycket om ledarskap, säger Ellinor.

”Drömmen är att det här blir ett damlag”

Juan Martinez hoppas att den positiva utvecklingen i Värtans IK:s F03-lag ska hålla i sig och att så många som möjligt fortsätter så länge som möjligt.

– Drömmen är att det här blir ett damlag på sikt. Det finns inte i Värtan i dag, säger han.