Germund Lindunger och Fredrik Helander tar ner en tavla som varit utlånad till Östbergaskolan. Foto: Stefan Källstigen

Vart femte konstverk borta – så stoppade Stockholm svinnet

De senaste 10 åren har 505 konstverk försvunnit ur Stockholms stads samlingar. Men bara 21 av dessa har varit utplacerade efter att säkerhetsrutinerna skärptes rejält i början av 2000-talet. – Det är 21 för många, men ändå ett kvitto på en avsevärd förbättring, säger Noak Lönn.

  • Publicerad 04:59, 7 jul 2020

I början av 2000-talet gjorde Stockholms stad en stor inventering av sin konstsamling. Resultatet var en kalldusch. Av de drygt 32 000 verken saknades drygt 6 700.

Vart femte konstverk var alltså borta.

Som jag har förstått det var det ett nedslående resultat, men samtidigt bra att få en samlad bild av hur det låg till. Det var en startpunkt för ett aktivt förbättringsarbete, säger Noak Lönn, konstantikvarie på Stockholm konst.

Stockholms stads konstsamling

32 000 konstverk

Stockholms stads konstsamling är 140 år gammal och innehåller drygt 32 000 verk.

Av dessa är 6 738 verk listade som saknade just nu, 12 410 förvaras i magasin och resten är utplacerade i olika verksamheter.

Samlingen, som förvaltas av Stockholm konst, utökas varje år genom inköp på gallerier och konsthallar. Det senaste året var budgeten för inköp 900 000 kronor.

Någon värdering av samlingen finns inte i dag, inte heller av den konst som saknas.

 

 

Källa: Stockholm konst
Visa merVisa mindre

Efter det skärptes säkerheten ordentligt.

Genom bättre information, dokumentation och obligatoriska avtal blir det inte bara lättare att hålla reda på allt, utan också att hitta det som hamnat fel.

Dessutom skruvas konstverken fast i väggen – bokstavligt talat.

Fakta

Så minskade svinnet

Alla verksamheter som finansieras av Stockholms stad kan ansöka om att få låna konst från stadens samling. Sedan början av 2000-talet har rutinernas skärpts för att minska svinnet. Här är några dem:

  • Alla som lånar konst från stadens samling måste underteckna ett avtal och godkänna en förteckning över lånade verk. I avtalet finns information om hur låntagaren ska agera om ett konstverk försvinner. Låntagaren måste även löpande inventera lånade verk och rapportera till staden.
  • Avtalet innehåller tydlig information om att låntagaren aldrig får ta ner ett konstverk självmant. Om det till exempel handlar om att måla eller möblera om ska låntagaren i stället informera Stockholm konst som så snart som möjligt gör detta.
  • Alla konstverk fotograferas innan de placeras ut hos låntagare. Det gör stor skillnad för möjligheterna att återfinna saknade konstverk och spåra stulna konstverk.
  • Alla konstverk fästs i vägg när de utplaceras. 

 

Källa: Stockholm konst
Visa merVisa mindre

Efter det har svinnet minskat drastiskt. Under 2010-talet har Stockholm konst placerat ut drygt 6 000 verk på skolor, äldreboenden och tjänsterum för stadens anställda. Sedan dess har drygt 500 verk försvunnit.

Germund Lindunger tar han om en tavla i pastell av Katarina Lönnby. Foto: Stefan Källstigen

Men bara 21 av de försvunna verken var utplacerade under den perioden – det vill säga efter att de nya rutinerna infördes.

– Det är 21 för många men det är svårt att helt eliminera risken för stöld och oaktsamhet då vårt uppdrag är att placera ut konst i kommunala verksamheter. Vi anser ändå att det är ett kvitto på att det har skett en avsevärd förbättring vad gäller konstverkens säkerhet under senare år, säger Noak Lönn.

Så många verk finns i din stadsdel

StadsdelUtlånade konstverkSaknade konstverk totalt
Bromma1120245
Enskede-Årsta-Vantör2000705
Farsta796257
Hägersten-Liljeholmen1092216
Hässelby-Vällingby959253
Kungsholmen1709272
Norrmalm1280341
Rinkeby-Kista707105
Skarpnäck870281
Skärholmen714211
Spånga-Tensta609116
Södermalm1898387
Älvsjö488145
Östermalm1031118

Källa: Stockholm konst

En stor del av den konst som försvinner från offentliga konstsamlingar är inte nödvändigtvis förlorad. I många fall handlar det om verk flyttas utan att detta registreras. De senaste tio åren har Stockholm konst hittat 541 saknade verk som placerats ut innan säkerheten förbättrades.

– Det absolut vanligaste är att de hittas i förråd vid inventeringar. De kan ha tagits ner av olika skäl, när man målat om eller satt upp en bokhylla, berättar Noak Lönn.

Under våren 2020 nystades ett betydligt ovanligare fall upp. En dag fick Stockholm konst ett samtal från ett företag som sysslar med skadedjursbekämpning. Under saneringen av en lägenhet i Enskede-Årsta-Vantör hade de hittat tre tavlor vars märkning avslöjade att de tillhörde stadens konstsamling.

– De hade stulits från ett äldreboende i samma stadsdelsområde, säger Noak Lönn.

Hur mycket mer av samlingen som kan komma tillrätta är oklart.

– Jag önskar att vi kunde göra mer för att spåra upp förlorade verk, men som det ser ut nu har vi inte resurser till det, säger Noak Lönn.

Sedan staden införde nya rutiner har mycket färre verk försvunnit. Foto: Stefan Källstigen