Väcker oro. Många barn i ekonomiskt utsatta situationer funderar på saker som de inte får svar på. Bris har öppet dygnet runt hela sommaren och stöttar barn i telefon, chatt och mejl. Foto: Kronofogden

Vart artonde barn har föräldrar med skulder hos Kronofogden

I början av juni levde 988 barn i Sollentuna kommun i en familj där minst en förälder hade skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. Det är vart artonde barn i kommunen och innebär att i genomsnitt ett barn i varje klass lever i en skuldsatt familj.

  • Publicerad 06:00, 9 jul 2021

Många barn känner oro och skam

– Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn i landet som lever i ekonomisk utsatthet, säger TinaHäggmark på Kronofogden som har tagit fram statistik för barn i alla kommuner i landet.

Jämfört med de flesta andra kommuner har Sollentuna relativt få barn – 5 procent – som lever i skuldsatta familjer.

Stora skillnader

I hela Stockholms län handlar det om 39 720 barn, men det finns betydande skillnader inom länets gränser. Högst andel barn i skuldsatta familjer har Botkyrka med 14 procent, lägst andel har Danderyd med 2 procent.

Totalt i Sverige levde cirka 177 000 barn i familjer där minst en förälder hade skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden i början av juni, en minskning med tre procent jämfört med samma tid förra året.

– Det är förstås glädjande, men vi befarar att den positiva trenden kan vända till det sämre. Hittills har pandemin främst drabbat människor med små ekonomiska marginaler, varav många redan hade skulder hos Kronofogden. Tyvärr pekar andra undersökningar vi har gjort på att många barnfamiljer får allt svårare att klara sina utgifter, säger Tina Häggmark.

Sommaren ofta jobbig

De stora geografiska skillnaderna är kopplade till hur samhället ser ut i stort, förklarar Tina Häggmark.

– Faktorer som arbetslöshet, medelinkomst och utbildningsnivå påverkar, säger hon.

Sommaren är ofta en jobbig tid för barn som växer upp i familjer som har svårt att få pengarna att räcka till. Kompisarna hittar på aktiviteter som kostar pengar medan de själva inte har råd att följa med. Då är det lätt att få känslan av att man är den enda som inte gör något roligt på sommarlovet.

– Många barn känner oro och skam, och tar på sig ett ansvar för familjens ekonomi. De kanske råkar höra när föräldrarna pratar om att de inte har råd att göra något på semestern och vill hjälpa till, säger Tina Häggmark.

Samarbete med Bris

Kronofogden och Bris samarbetar för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. Samarbetet handlar till största del om att sprida information till barn om att de inte är ensamma om sin situation, att det inte är deras fel, och att det alltid finns någon att prata med om hur livet är just nu.

Barn upp till 18 år kan dygnet runt ringa till Bris kuratorer anonymt på gratisnumret 116 111, chatta, mejla och skriva inlägg på Bris forum. Vuxna kan också få stöd från Bris och Kronofogden kring hur man kan prata om de här frågorna med sina barn.

– I en samhällskris är det ofta de med minst marginaler som drabbas hårdast. När vuxna förlorar jobb och inkomst, eller oroar sig för framtiden, drabbar det barn. Det kan skapa ökad oro och konflikter hemma, och kan innebära att barnets möjligheter att delta i fritidsaktiviteter och sociala sammanhang på lika villkor som andra barn begränsas, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.

Så kan du prata om ekonomi med barn

Prata med ditt barn. Föräldrar kan vilja skydda sina barn genom att inte berätta om sin ekonomiska oro. Barn känner ofta av situationen mer än vad vuxna tror, men behöver också vuxnas hjälp att förstå. Det som är obegripligt är ofta skrämmande, kanske gör sig barnet en bild av att läget är värre än det är.

Trygga barnet med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi. Många barn försöker underlätta för sina föräldrar, till exempel genom att avstå från att fråga och berätta om vissa saker.

Är du lärare eller någon som på annat sätt möter många barn? Prata om att barn och familjer har det olika, att det kan vara svårt ibland men att barn har rätt att må bra och föräldrar har rätt till stöd för att klara av att vara bra föräldrar.

Källa. Bris

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42