Undersköterskor, vårdbiträden, kockar och måltidspersonal på äldreboenden och vårdcentraler som drivs privat kan tas ut i strejk.

Detta sedan förhandlingarna mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarna strandat.

Kommunal kräver en särskild lönesatsning på yrkesutbildade, och hävdar att arbetsgivarna vill ha försämringar i kollektivavtalet för att gå med på det, enligt Kommunalarbetaren.

Först läggs en nyanställnings-, mer- och övertidsblockad som träder i kraft den 15 januari. Nästa steg är att lägga ner arbetet på äldreboenden och vårdcentraler runt om i landet. Totalt rör det sig om 800–900 medlemmar.

Över hela länet

De verksamheter som berörs i Stockholms län är Stureby vårdcentral, Fruängens vårdcentral, Råcksta Vällingby närvårdsmottagning, Familjeläkargruppen Odenplan, Östra vårdcentralen Löwenströmska, Sjöstadsgårdens vård och omsorgsboende, Hornskrokens boende och pensionat, Sofiagårdens vård- och omsorgsboende, Guldbröllopshemmet, Kampementets äldreboende, Tryggheten äldreboende och Skarpnäcksgården.

Kan drivas offentligt

Kommunal varslar medlemmar där det är kommuner eller regioner som är huvudmän, men där driften lagts ut på privata vårdgivare.

Det innebär att kommunerna och regionerna är ytterst ansvariga, och kan ta över personal för att säkra verksamheterna.

Kostnadsfråga

– Vi behöver stärka upp äldreomsorgen i Sverige och vi behöver göra de här yrkena mer attraktiva och då behöver vi få de här satsningarna på plats, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare, till Kommunalarbetaren.

På Vårdföretagarnas hemsida säger förbundsdirektör Antje Dedering:

– Vi motsätter oss inte en extrasatsning på yrkesutbildade, men kostnaden måste rymmas inom de ramar vi är överens om på den svenska arbetsmarknaden.