Vårsalongen har slagit upp portarna

Huddinge centrum har våren till ära fyllts av konst. Lergods, textil och måleri av 44 olika konstnärer finns att hitta i Huddinge kulturhus hos Folkes.

  • Publicerad 16:28, 10 mar 2020

Årets upplaga av Vårsalongen är en varierad vernissage där en rad olika tekniker finns att ta del av. Verk av konstnärer som jobbar med sten, ull, textil, lera, oljefärg, foto och akvarell ryms alla på salongen eftersom juryn har valt brett i år.

– Det var utmaning att hänga det hela, men det är en väldigt varierad och rolig vårsalong för de som kommer och tittar. Det är många olika typer av konstnärer, säger Madeleine Engfeldt-Julin, ordförande för Konstgruppen i Huddinge kulturhusförening.

Det är det tredje året Konstgruppen – bestående av fem konstföreningar samlade – håller i Vårsalongen och närmare 500 personer kom till vernissagens invigning.

Juryn som valt verken har bestått av konstnärerna Gunnel Moheim och Björn Wessman. De har fått se foton av konsten och de 68 konstnärer som sökt har varit anonyma. Bland 199 verk har juryn valt ut 54 av så många som 44 olika konstnärer.

– Det börjar bli en tradition och kvalitén är väldigt hög i år, det kommenterade också juryn som var väldigt nöjda med årets urval. Det har varit väldigt kul för dem att se det hela i verkligheten, säger Madeleine Engfeldt-Julin.

Konsten finns i Huddinge Kulturhus hos Folkes fram till den 26 mars. Då flyttar salongen vidare till Galleri Lyktan i Skogås centrum där den blir kvar fram till 25 april.

I samband med Vårsalongen kunde familjer i söndags komma och måla vårfåglar som har hängts upp bland verken i salen.

På torsdag kommer de två konstnärerna som agerat jury att vara på plats i hörsalen i Huddinge Kulturhus och berätta om sitt konstnärskap.

– De är välkända, duktiga konstnärer. Så den som inte hunnit se Vårsalongen än kan passa på då!, säger Madeleine Engfeldt-Julin.