Vårruset stekhett redan i januari

En av stockholmarnas vanligaste sökningar på Google just nu är Vårruset Stockholm 2019; motionsloppet för tjejer. Orsaken kan vara så enkel som nyårslöften om att träna mer.

  • Publicerad 15:00, 12 jan 2019

Bland stockholmarnas vanligaste sökningar på Google just nu finns BR Stockholm (konkursen), Tåg Stockholm-Köpenhamn, Knivskärning Tyresö, och Bula Turay (spekulationer om spelarrekrytering till Djurgården). Och så kanske lite oväntat: Vårruset Stockholm 2019.

Vårruset går i Stockholm, Norra Djurgården, den 27 maj och även den 28 maj. Det är alltså många långa dagar kvar till start. Så varför är detta lopp, endast öppet för tjejer, så populärt redan i januari?

Kristina Axelsson Lager, kommunikatör på Marathongruppen som arrangerar Vårruset, tar sig en funderare.

Kan handla om nyårslöften

– Hm, först och främst är det härligt att höra om intresset. Men det handlar nog mycket om nyårslöften, kring nyår har många planer på att ta hand om sin hälsa kommande år.

Hon får stöd i sin teori av flera undersökningar. Att träna mer är svenskarnas vanligaste nyårslöfte. Efter julfrosseriet drabbas man av dåligt samvete och lovar bot och bättring.

Axelsson Lager har noterat antalet anmälningar som inkommit redan nu är fler än i fjol.

– Vi har dessutom märkt ökat intresse från samarbetspartners – så det verkar ju faktiskt vara en liten Vårrusethype just nu. Annars är det från mars som anmälningarna brukar rasa in, för det är ju då man får vårkänslor.

18 000 tjejer sprang i fjol

2018 var det knappt 18 000 tjejer som sprang, joggade eller gick fem kilometer i Vårruset i Stockholm (båda dagarna sammanslaget). Vårruset arrangeras på många platser i landet, och totalt deltar cirka 100 000 tjejer i olika åldrar.

Vårrusets bana går på Norra Djurgården med start och mål alldeles nära Stora Skuggan/Fiskartorpet. På några ställen längs banan finns musikunderhållning, och för andra året i rad kommer Marie Serneholt att vara konferencier.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!