Richard Javadis textmex-restaurang Pacos i Åkersberga centrum öppnade alldeles innan coronapandemin slog till. Därför har han haft det extra svårt. Foto: Mikael Andersson

Värre än någonsin för krögarna i Åkersberga

Ett år har gått sedan coronapandemin slog till i Sverige. Mitt i träffade några krögare i Åkersberga som tycker att det är tuffare nu än någonsin tidigare. Men mot slutet av månaden kan det vända.

  • Publicerad 10:30, 23 feb 2021

Det är riktigt tufft. De säger att de ska hjälpa, men de hjälper inte. Hjälp måste komma i dag, inte om ett år.

– Det är värre än nånsin just nu, på grund av restriktionerna, säger Elias Gerges, som driver restaurang the Public i Åkersberga centrum.

– De betalar ju inte ut något stöd. Vi har inte fått något sedan i juli och vi måste ju betala hyran och de anställdas löner.

För Elias Gerges och andra krögare kan slutet av februari bli avgörande. Då ska företagen på nytt kunna söka ersättning för förlorade inkomster på grund av pandemin. Dessutom kan förordningen om serveringsstopp 20.00 försvinna då.

Hai Long driver Guld Panda. Här är man noga med att minska smittrisken med munskydd, skärmar och handsprit. Foto: Mikael Andersson

Hai Long driver kinakrogen Guld Panda som har funnits i mer än 20 år i Åkersberga centrum. Han berättar att hans omsättning halverade i våras, då krogen bara hade avhämtning. Under sommaren öppnade han igen, men med färre bord och utan buffé för att minska trängsel och smittrisk.

Då började krogen återhämta sig, men när den andra vågen slog till i höstas rasade omsättningen på nytt.

Har ni fått omställningsstöd från staten?

– Förra året fick jag litegrann under några månader och just nu väntar vi på mer stöd, men vi har inte fått någon information om det, säger Hai Long.

Elias Gerges driver krogen the Public i Åkersberga centrum. Han hoppas att serveringsförbudet efter klockan 20.00 snart ska upphöra. Foto: Mikael Andersson

Elias Gerges på the Public säger att hans omsättning sjunkit med 65 procent. Sedan
pandemin startade har han fått halvera sin personalstyrka från 18-20 anställda till bara 9.

– Sen restriktionerna kom har det gått rätt ner. Det här med att stänga 20.00 har drabbat oss. Luncherna är ok, även om vi självklart har ett tapp då också.

Än värre har det varit för Richard Javadi som driver texmex-restaurangen Pacos i Åkersberga centrum. Restaurangen var precis nyöppnad när coronan slog till och därför hade man ingen omsättning för året innan att hänvisa till för att få statligt stöd.

– Vi öppnade 9 januari förra året. De första två månaderna gick jättebra, sen blev det kaos. Vi förlorade nästan 50-60 procent, säger Richard Javadi.

Två tredjedelar av personalen borta

Från att ha åtta-nio anställda gick restaurangen till att bara ha tre. Richard berättar att han numera säljer 50-60 måltider på en dag, vilket motsvarar ungefär en sittning på restaurangen – jämfört med tre då han öppnade. Samtidigt vågar han inte minska sina öppettider eftersom det kan skada kundernas förtroende.

– Det är riktigt tufft. De säger att de ska hjälpa, men de hjälper inte, säger Richard Javadi och syftar på staten.

Hans största bekymmer är hyran. Två månader fick han en kraftig hyresrabatt, 40 procent, men det är svårt ändå.

– Det var två månade på ett år. Men vi blöder hela tiden, säger Richard Javadi.

Hur länge tror du att du klarar dig?

– Hjälp måste komma i dag, inte om ett år.

Restriktioner som drabbat krogarna

Redan i mars 2020 kom regeln att kroggäster måste serveras vid bordet för att minska trängsel och smittsspridning.

I juli kom en lag om att restauranger måste anpassa verksamheten för att minska smittspridningen.

I november kom en förordning om tillfälligt förbud mot servering av alkohol på krogar efter klockan 22.00.

I slutet av december kom en skärpning som innebar att all servering av alkohol på krogar försbjöds efter klockan 20.00 samt att besökarna får vara max fyra personer per sällskap. Förbudet är tänkt att gälla till den 28 februari.

Visa merVisa mindre