Strömlöst i stora delar av skärgården. Foto: Läsarbild/Mitt i

Värre än befarat: Strömmen kan dröja en vecka

Efter att Vattenfall skickat ut helikoptrar för att skanna av skadorna på elnätet kan det konstateras att skadorna är mycket värre än befarat. – Elnätet har blåst omkull, vi kommer behöva bygga upp det från början, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall.

  • Publicerad 16:49, 3 jan 2019

Träd som fallit över elledningar, knäckta stolpar och hela ledningar som ligger på marken. Det var en tragisk syn från helikoptrarna som flög över Värmdö och skärgårdsöarna för att ta reda på hur det låg till med elnätet.

Stormen Alfrida som drog in över landet på nyårsdagen har gjort tiotusentals hushåll i Stockholmsområdet strömlösa och skadorna är värre än man kunnat ana.

– Det är värre än befarat. Elnätet har blåst omkull och vi kommer behöva bygga upp det från början, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall.

Kan dröja en vecka

Värst är det i ytterskärgården – där befaras hushållen få vara strömlösa i upp mot en vecka. Det gäller även roslagsområdet, Värmdö, skärgården och Bergslagen längs med kusterna.

– Det är svårt att säga hur många som kommer att beröras, men det kommer dröja längst i ytterskärgården, säger Mikael Björnér.

Fastlandet kan få ström i morgon

Elbolaget har under dagen fått kalla in ytterligare extra personal och det är både skogshuggare, skogsmaskiner och tekniker som arbetar i skogen.

Vattenfall hoppas dock att hushållen på fastlandet ska få tillbaka strömmen under fredagen.

Värmdö håller öppet för strömlösa

Värmdö kommun håller öppet under kvällen för strömlösa Värmdöbor som vill värma sig eller ladda grejer.

Ilona Klein Gullberg, kommunikationschef i Värmdö kommun, inväntar svar från Vattenfall om hur situationen ser ut, innan hon kan ge ett svar om vilken beredskap kommunen intar efter det nya beskedet.

– Men visar det sig att många blir strömlösa i upp till en vecka till måste vi tänka om, säger hon.

Febrilt arbete i Österåker

I Österåkers kommun är det Eon som är ansvarigt för elnätet. I skrivande stund är 1673 fastigheter fortfarande strömlösa, men det pågår ett febrilt arbete för att reparera fel.

– Vi räknar med att vara nere på 500 strömlösa senare i kväll, och att de allra flesta får tillbaka strömmen under fredagen eller lördagen. Vi prioriterar fastboende framför fritidshus, säger Anders Klemedsson, informationsansvarig på Eon.

Simhall öppnas för dusch

Samtidigt försöker kommunen lösa de mest akuta problemen.

– Kommunens krisledningsgrupp är sammankallad for att säkra den kommunala verksamheten och informera kommuninvånare, säger Helena Cronberg, kommunikationschef.

På Österåkers kommuns hemsida Ny länk publiceras aktuell information nu på kvällen. Nytt är att Söra simhall i Åkersberga öppnar för gratis dusch för de som inte har varmvatten. Biblioteken på Ljusterö och Åkersberga kommer hålla extra öppet och detsamma gäller även träffpunkter för seniorer.

Tankar med dricksvatten

Vårdnadshavare har tidigare fått veta vad som gäller för förskolor och fritidshem. Kommunen tillsammans med Roslagsvatten har också ställt ut vattentankar och tappkranar på tre ställen i Österåker för de som inte har dricksvatten.

– Vi uppmanar alla att ta extra medmänskligt ansvar och knacka på grannkåken. Nästa vecka börjar skolorna, och det ska vi också ha beredskap för, säger kommundirektören Staffan Erlandsson.