Lugnet före stormen? Stora mängder snö och hård blåst väntas under natten. Foto: Clarence Frenker

Varningen: Nytt snökaos i Stockholm

Under natten mot onsdagen väntas mellan 10 och 20 centimeter snö och hårda vindbyar. SMHI har utfärdat en klass 2-varning. ”Undvik att ge dig ut i trafiken”, säger Eva Nordén på Trafikverket.

  • Publicerad 20:18, 3 jan 2017

De beräknade snömängderna i kombination med friska vindar väntas medför stora trafikproblem under kvällen, natten och under onsdagsmorgonen.

LÄS ÄVEN: BILDEXTRA: Snökaos i Stockholm – så här ser det ut runt om i stan

– SMHI har graderat upp varningen till en klass 2. Det väntas väldigt besvärligt väder. Det kan bli drivbildning och dålig sikt. Rådet är att undvika att ge sig ut och köra fram tills imorgon, säger Eva Nordén, informatör på Trafikverket.

LÄS ÄVEN: Trafikkontoret självkritiskt efter snösmockan: "Vi var för milda"

Under det förra snöovädret i november lamslogs stora delar av bil och busstrafiken och snöröjningen dröjde upp till en vecka.

Kan det bli som under snösmockan i november?

– Den gången försvårades röjningsarbetet av ett stort personbilar och lastbilar som körde utan vinterdäck och som havererade och blockerade framfarten, säger Eva Nordén.

LÄS ÄVEN: Dygn fem efter snösmockan: Så här ser det ut runt om i stan

Pendeltrafiken är än så länge opåverkad. Även fjärrtågen i öst rullar som de ska.

– Inga förseningar i nuläget. Man har både förberedelser och resurser för att arbeta med snöröjning under kväll och natt, säger Eva Nordén, informatör på Trafikverket.

Enligt Thomas Silvander vid SL:s pressjour är det hittills inga stora störningar på buss-, pendel- och tunnelbanetrafiken. Men man är beredd på betydligt värre väder under natten.

– Det finns lite förseningar i busstrafiken i Södertälje men i övrigt fungerar allting som det ska. Vi har förberett för att skotta snö vid våra depåer vid tunnelbanan och pendeltågen. I övrigt är det kommunerna som sköter snöröjningen.

Har ni vidtagit några åtgärder för att undvika en liknande situationen som inträffade vid förra snöovädret?

– Vi har en ständig dialog med kommunerna om detta och det är väghållarna som ska ploga vägarna. SL  kör på gatorna så länge de är plogade, säger Thomas Silvander.

Det här betyder klass 2-varningen

Kvällens och nattens snöfall kan ge kraftig drivbildning. Snömängder där det väntas minst 12 mm (i smält form) inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s). Medför stora trafikproblem. Kan vid temperaturer nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen.

Källa: SMHI