Nystartad. Till hösten drar Jensens nya skola i Sandstugan igång sin grundskola. I dag är förskolan redan igång. Foto: Claudio Britos

Varningen: Nya friskolan kan bli dyr för kommunen

Utbildningsförvaltningen varnade för att en kommunal skola kan behöva stänga om Jensen drar igång sin grundskoleverksamhet utanför Tumba. Men den politiska ledningen delar inte samma uppfattning.

  • Publicerad 12:00, 21 feb 2020

I området Sandstugan, vid kommungränsen till Salem, står skolbyggnaden till Campus Kvarnsjön till synes färdig. Där har friskolekoncernen Jensen Education flyttat in. Redan nu sprudlar livet där med förskolan, men det ska dröja till hösten innan grundskoleverksamheten drar igång. När skolan är i sitt fulla bruk ska 600 elever undervisas där.

– Det här är första gången vi bygger en skola från scratch och med ett campustänk. Här kan man gå från man är ett år till att man går ut grundskolan i nian och få en röd tråd genom hela skolgången, har Linda Alm, en av verksamhetscheferna för skolan, tidigare sagt till BotkyrkaDirekt.

Här öppnar nya skolan: "Vi är lite fyrkantiga och konservativa"

Men innan Skolinspektionen sade ok till att skolan startade, fick kommunen yttra sig. Något man gjorde i april förra året.

I en skrivelse slog utbildningsförvaltningen fast att de kommunala skolorna har ett överskott på tomma skolplatser, som i dagsläget kostar kommunen 7,5 miljoner kronor, en summa som riskerar att stiga till 15 miljoner kronor om den nya friskolan startar. Förvaltningen konstaterade också att en kommunal skola kan tvingas stänga om Jensens skola öppnar.

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Nämnden håller inte med

Men de ledande politikerna i utbildningsnämnden höll inte med. I nämndens kommentar till Skolinspektionen målas en mindre negativ bild upp.

– Jag tycker att de farhågor som förvaltningen lyfter inte är 100 procent grundande i situationen. Vi i nämnden tänker att ytterligare en aktör kunde vara bra i Tumba. Då såg vi också att utbyggnationen av Björkhagens skola också kunde bli mindre, och att vi inte behövde lägga ut lika mycket investeringar där, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), utbildningsnämndens ordförande, och fortsätter:

– Men det finns inget samband mellan att Jensens etablering av en skola skulle innebära att en av våra skolor ska behöva lägga ned.

Hur ska man hantera kostnaderna för vakanta skolplatser?

– Flera bostadsetableringar är på gång i Tumba-området, vilket också ökar barnantalet. Det är min bild av situationen, men det är svårt att göra beräkningar över friskolornas upptagningsområde kommer att se ut. De är beredare än de kommunala eftersom de inte agerar efter närhetsprincipen.

Istället välkomnar Emanuel Ksiazkiewicz Jensen till Botkyrka.

– De är en seriös aktör. Jag har träffat både skolledningen och ledningen i koncernen och har haft en konstruktiv diskussion kring etableringen. Jag har varit i lokalerna, och det är en fin skola. Eleverna som ska gå där kommer få en fin skolgång, säger han.

Oppositionen motsätter sig

Bekir Uzunel (V), oppositionsledamot i utbildningsnämnden, är starkt kritisk till den politiska ledningens hantering av ärendet. Dessutom tror han att Jensens etablering kommer leda till ett mer segregerat Botkyrka.

– Jensen riktar sig till de föräldrar och elever som har det bra, och det kommer öka segregationen i skolorna och kommunen, säger han.

Politiker. Emanuel Ksiazkiewicz (S), utbildningsnämndens ordförande. Foto: Botkyrka kommun