Varning för vattenbrist – dags att snåla

Det varma vädret gör att det går åt ovanligt mycket vatten, bland annat till vattning och pooler. Risken finns att produktionen av dricksvatten inte hinner med, skriver Roslagsvatten och vill att vi minskar förbrukningen.

  • Publicerad 14:27, 22 maj 2018

Vattenverken som förser Roslagsvattens kommuner med dricksvatten ligger nu nära sin maxproduktion. Det skriver Roslagsvatten i ett pressutskick till samtliga medlemskommuner:  Vaxholm, Vallentuna, Österåker, Ekerö och Knivsta.

Anledningen är den ihållande värmeböljan som gör att vattenkonsumtion ökat kraftigt.

Vad händer om vattenproduktionen slår i taket?

– Det man kommer märka då är att det blir lite lägre tryck och att vattnet kan ta slut i vissa delar. Men framför allt blir det lägre tryck, säger Frida Österdahl som är dricksvattenansvarig på Roslagsvatten.

Är det lika illa i resten av Stockholm? 

– Ja, det berör i princip hela Stockholm.

Kan dricksvattnet ta slut?

– Jag tror inte det. Folk brukar vara duktiga på att lyssna på såna här råd. Så vi förväntar oss att se en minskad vattenförbrukning.

Hur ska man tänka?

– Det är framför allt storförbrukning man ska tänka på – att kanske vänta med att byta vatten i sin pool och inte sätta vattenspridaren på fullt sprut – utan kanske hoppas på att det kommer regn så småningom.

– Sedan kan man tänka på att inte låta vatten rinna när man borstar tänderna, använda vattensnåla tvättprogram när man tvättar och duscha i stället för att bada.

Hur mycket mer vatten går det åt nu jämfört med en vanlig höstdag?

– Det vågar jag inte säga, men jag vet att det går upp markant*.

 

*Baserat på ett snitt på 2017 års förbrukning ligger siffrorna på 136000 kubikmeter vatten för ett normaldygn. Igår, måndag, låg den förbrukningen på 191000 kubikmeter, dvs en ökning med cirka 40%. (Källa: Roslagsvatten)

Fakta

Så spar du på vattnet

  • Undvik att vattna gräsmattan. Måste den vattnas, gör det på kvällen.
  • Tvätta inte bilen just nu (varken i tvätthall eller hemma).
  • Duscha istället för att bada.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
Källa: Roslagsvatten