Många äldre på Värmdö får samtal av oseriösa sotare som vill göra hembesök. Foto: Mostphotos

Varning för bluffsotare – ger sig på äldre

Värmdös enda sotningsfirma har blivit nerringda av oroliga kunder som fått samtal om hembesök. – Det är inte från oss, säger Michaela Lindgren på Värmdös sotningsdistrikt AB.

  • Publicerad 18:46, 11 jul 2017

I dag gick firman som sotar hemma hos Värmdöborna ut med ett meddelande på sociala medier att det inte är dem som ringer och bokar tid för hembesök.

– Jag har säkert fått 13 samtal i dag från oroliga kunder som blivit erbjudna ventilationsrengöring och kontroll av brandalarm. Men det är inte från oss, säger Michaela Lindgren på Värmdö sotningsdistrikt AB.

Skickar alltid hem en rosa lapp

Värmdö sotningsdistrikt har ett avtal med kommunen att utföra sotuppdrag för Värmdös invånare och Michaela Lindgren förklarar för Lokaltidningen Mitt i att man aldrig tar kontakt för ett hembesök via telefon.

– Kunderna får automatiskt en kallelse via den vanliga posten. Är det så att vi vill sälja något, gör vi det genom att sätta ut en annons, aldrig genom att ringa hem till folk, säger hon.

Kallelsen som kommer i brevlådan är alltid en rosafärgad lapp när det gäller sotning. Om det är ifrån brandskyddskontrollen är lappen gul i stället. Det är värt att komma ihåg när någon ringer och vill avtala tid för kontroll menar hon.

– Allt där emellan är inget att bry sig om.

Lägg på luren

Att det är något skumt med samtalen är Michaela Lindgren övertygad om.

– Ofta säger kunden att personen lägger på luren när de inte kan svara på en specifik fråga, och de ringer hem till folk i de områden där vi är och sotar.

Under dagen har Michaela Lindgren försökt lugna sina kunder och bett dem ignorera samtalen. En vanlig hälsningsfras man bör reagera på är ”hej, det är din sotare som ringer”.

– Jag skulle inte släppa in någon som säger så. Det är upp till fastighetsägaren att bestämma vem som ska sota, inte den som ringer.

Många som ringt till Värmdö sotningsdistrikt har varit äldre personer mellan 70 och 80 år.

– Det var en kvinna som hade avtalat en tid på fredag och hennes man fick avboka sitt läkarbesök samma dag, för hon inte ville bli lämnad ensam hemma för hon var så rädd.

Om du har fått samtal från oseriösa personer som vill komma hem till dig och utföra kontroller eller dylikt vill vi på Lokaltidningen Mitt i, gärna höra din berättelse.

Fakta

Tips på att undvika oseriösa sotare

  • Värmdö sotningsdistrikt har upphandlat med Värmdö kommun att sköta all sotning och ventilationskontroll för Värmdöborna.
  • Kallelsen skickas alltid hem via vanlig post.
  • Vill man byta sotningsfirma måste man först ta kontakt med kommunen.
  • Är man osäker på vem som ringer, ställ många frågor, eller lägg bara på luren.
  • Släpp aldrig in någon om man inte är helt säker på att personen verkligen är en sotare.
  • Prata med grannar.
Visa merVisa mindre