Varnar: Hårdare tag mot supportrar kan leda till tragedi

Erfarne sportjournalisten Oskar Månsson ser allvarligt på den hastigt försämrade relationen mellan supportar och polis. Han varnar för att en tragedi kan inträffa på en svensk fotbollsläktare om ingenting görs.

  • Publicerad 16:55, 29 maj 2019

Oskar Månsson, erfaren sportjournalist på sajten Fotboll Sthlm, varnar för riskerna med polisens nya metoder i jakten på att få bort pyrotekniken på läktarna. Nyheten att kunna ge matcharrangörernas vakter direktiv att ingripa på läktare där pyrotekniska pjäser används ser han som potentiellt livsfarligt.

– De aggressiva direktiven som polisen har beslutat om i flera olika omgångar kommer att provocera fram farliga situationer om de verkställs av säkerhetspersonalen på arenorna. Jag är rädd för att det här slutar i en katastrof.

– Men jag tror och hoppas att säkerhetspersonalen inte kommer att ta sig upp på läktarna, för med så mycket folk på så liten yta kan jag inte se något annat alternativ än att det skulle skapa kaos.

I ett blogginlägg på onsdagen kallade han polisens senaste direktiv för vansinniga, uppenbart farliga. och potentiellt katastrofala.

– Och så som temperaturen är just nu mellan polisen och supportrar finns det en fientlighet hos många, vilket såklart gör situationen ännu mer explosiv, säger han.

”Drastisk försämring”

Våldsamheter och oroligheter i samband med allsvensk fotboll är långt ifrån någon ny företeelse. Inte heller att relationen mellan supportrar och polisen är ansträngd. Men Oskar Månsson pekar på att det den här våren har det skett en drastisk försämring av relationen:

– Relationen har aldrig varit särskilt smidig, det kan man inte säga. Men de senaste två-tre åren har det skett en försämring och under den här våren har relationen försämrats oerhört mycket på kort tid. Det syns hur många banderoller som helst med hånfulla och hatiska kommentarer mot polisen på i stort sett varje allsvensk match. Läget är mycket kritiskt trots att den svenska fotbollen i övrigt mår bättre än på länge med stor och blandad publik och allt färre ordningsstörningar.

Svårlöst problem

Oskar Månsson konstaterar att det är en svårlöst situation i det korta perspektivet. Han har få förhoppningar om att att relationen mellan supportar och polis ska hinna förbättras under den här säsongen.

– Det enda jag tror man kan göra är att fotbollsrörelsen och supporterkollektivet manar till sans och att Polismyndighetens nationella idrottsråd lägger ner prestigen, annars är jag rädd att det om inte alltför länge kommer att inträffa en katastrof på en svensk fotbollsarena.