En läsare från Sköndal har fått hem flygblad från "Klädinsamling service", som uppmanar boende att skänka kläder. Foto: Mostphotos

Varnar för oseriös klädinsamling i söderort

Boende i Sköndal har fått hem flygblad om en klädinsamling som saknar tydlig avsändare. Branschorganisationen Giva Sverige uppmanar nu boende till försiktighet. – Vi vet inte mycket om dem och då ringer varningsklockorna, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare.

  • Publicerad 16:52, 8 apr 2020

På lappen som hamnat i Sköndalsbors brevlåda står det ”Klädinsamling service”, där boende uppmanas ställa ut överblivna kläder, leksaker och skor i papperskassar. Flygbladet informerar också att kläderna kommer gå direkt till Polen ”utan fördyrande mellanhänder”. Det finns även ett telefonummer, som man uppmanas ringa, men som ingen svarar på.

Många varningssignaler

Charlotte Rydh, generalsekreterare på branschorganisationen Giva Sverige (tidigare frii), berättar att hon känner till ”Klädinsamling service” och att det i innehållet av flygbladet ringer många varningssignaler.

– Vi vet inte så mycket om dem. Är man en seriös organisation i dag så finns ofta korrekta kontaktuppgifter och också information om hemsida eller Facebook-sida, och det finns inte här, därför uppmanar vi till försiktighet med den här insamlingen, säger Charlotte Rydh.

Kan även finnas i andra delar av Stockholm

Klädinsamling service har tidigare uppmärksammats som oseriösa.

– De har dykt upp till och från i hela Sverige under de senaste 15 åren. Om de dykt upp i Sköndal nu så finns det en risk att de kommer att dela ut flygblad på flera ställen i Stockholmsområdet, säger Charlotte Rydh.

Vad vet ni om organisationen? 

– Vi vet egentligen inte mer än det som står på flygbladet. Men det går inte att få tag på någon och kontrollera att det stämmer, men det kan mycket väl vara så att kläderna faktiskt skänks på ett rättvist sätt.

Hur kan det få fortsätta?

– Det går inte att bevisa att de gör något brottsligt, men det finns ingen organisation med deras namn registrerade i Sverige, så det är en gråzon.

Uppmanar att skänka

Charlotte Rydh framhåller att det är bra att ge kläder – framför allt just nu.

– Vi är en organisation som brinner för att människor ska vara med och bidra, men man ska verkligen göra det till organisationer som är öppna och transparenta. Vill man vara med och hjälpa till finns det stora möjligheter att göra det just nu, säger Charlotte Rydh.

Fakta

Tänk på det här om du vill ge bort kläder nu

  • Kolla så att organisationen har en tydlig avsändare, finns det kontaktuppgifter, hemsida eller Facebooksida?
  • Är organisationen transparent, går det exempelvis att kolla deras årsredovisning?
  • Exempel på etablerade organisationer i Stockholm som ofta behöver kläder är Frälsningsarmén, Röda korset, statsmissionen och Erikshjälpen.
  • Ring och fråga om organisationen behöver kläder just nu! Det inte så många som är ute och handlar just nu, och många av de frivilliga i olika organisationerna är äldre och stannar därför hemma. Ring och kolla om de har möjlighet att ta hand om grejerna du skänker.
  • Kolla om det finns andra lokala initiativ nära dig!
Källa: Giva Sverige
Visa merVisa mindre