Värmen vinner över kommunhuset

Upplands Väsby kommun har tagit beslutet att låta de anställda på kontaktcentret gå hem tidigare resten av veckan. Orsaken är att lokalerna de sitter i är för varma.

  • Publicerad 15:39, 18 jul 2018

Trots att personalen på Väsby Direkt gjort allt de kan för att hålla lokalerna svala, har det nu gått så långt att man beslutat att de anställda ska få gå hem tidigare resten av veckan.

Urban Rybrink är kommunikationschef på kommunen och menar att det helt enkelt handlar om ett arbetsmiljöproblem.

– De är ju bundna till sin arbetsplats eftersom de måste sitta där och svara i telefon. Andra på kommunen kan ta pauser, arbeta hemifrån eller på annat sätt undkomma hettan. Det kan inte de som sitter i callcentret, säger han.

Går barfota

Nazanin Nourazar studerar till arkitekt och tillbringar sommaren som vikarie på Väsby Direkt.

– Jag upplever att värmen gör att folk blir lite mindre tålmodiga så då behöver jag ha stort tålamod, och det är lättare när det är svalare, säger hon.

Hon berättar att de täckt för fönstren och släckt alla lampor som kan generera värme, men hettan letar sig in.

– Jag klär mig svalt, går barfota och dricker mycket vatten för att klara dagen, säger hon.

Slut på fläktar

På kommunen har man försökt hitta svalkande lösningar, men det har visat sig vara svårt.

– Vi har tittat på möjligheten att köpa in fläktar och mobil luftkonditionering, men det finns inte att få tag på. De är slut överallt, säger Urban Rybrink.

Beslutet gäller främst veckan ut och betyder att Väsby Direkt stänger redan 16.00 idag och imorgon torsdag, mot vanliga 17.00. Den som behöver komma i kontakt med ekonomiskt bistånd efter 16.00 kan nå dem via journummret som finns på kommunens hemsida.

– Vi får se om hettan håller i sig, just nu gäller det här veckan ut, säger Urban Rybrink.