Värmen lockade rekordmånga till skärgården

Den extremvarma sommaren lockade rekordmånga besökare till skärgården. Många båtturer utgår från Stavsnäs vinterhamn, där de haft högtryck sedan maj. – När det var som varmast tömde vi tre glassboxar per dag – alla ville köpa glass, säger Linn von Post, som driver Stavsnäs Macken.

  • Publicerad 14:19, 23 okt 2018

I mitten av september råder lugnet i Stavnäs vinterhamn. Parkeringen och servicehusen ser lätt överdimensionerade ut. Annat är det under högsäsong, då hamnen är den viktigaste knutpunkten för skärgårdstrafiken ut till de populära öarna i skärgården, som Sandhamn, Runmarö, Harö och Eknö, och stället kryllar av folk som ska ut.

Den här extremvarma sommaren var det extra ruschigt då många köade för att få en plats på båtarna.

Hårt tryck på Stavsnäs

I juli var det 20 563 passagerare som åkte ut i skärgården med Waxholmsbolaget – och 22 962 passagerare som hoppade av i Stavsnäs. Förra året var det 20 534 som åkte ut med Waxholmsbåtarna från Stavsnäs under juli, och 20 925 passagerare som kom till Stavsnäs vinterhamns brygga.

– Säsongen har framför allt varit lång, då vi fick en tidig start redan i maj då värmen kom, säger Linn von Post, som driver Stavsnäs Macken och varvet med sin make och sin pappa.

Även hösten har varit fin, så säsongen är inte slut än, tillägger hon.

– Det är så klart lugnare nu, men vi märker att folk fortfarande åker ut till sina ställen i skärgården, eller tar en tur med båten.

Linn von Post äger Stavsnäs Macken. Foto: Daniel Diaz

I somras när det var som varmast var det full rulle inne i butiken.

– Framför allt gick det åt glass. I juli tömdes tre glassboxar varje dag, vi fick fylla på hela tiden.

Trots att många valde att fly värmeböljan och söka svalka i skärgården, tycker Linn att många båtägare har blivit mer miljömedvetna och tänker till innan de åker ut.

– Vi märker av att många planerar bättre och inte tar onödiga turer om de har motorbåtar, säger hon.

Linn Von Post tycker båtägare har blivit mer miljömedvetna. Foto: Daniel Diaz

En som har full koll på skärgårdsgästerna är Mahinur Deniz, som har Stavsnäs Grill och Kiosk. Hon har stekt hamburgare och grillat korv till sommargäster som ska till och från öarna i över 30 år.

Hon tycker det har varit gott om folk i hamnen i somras, men hon upplevde inte att det var stressigt.

– Det är jag och min son som jobbar här, vi är vana så det blir inte så farligt stressigt, även om det är många som vill ha mat, säger hon.

Mahinur Deniz på Stavsnäs Grill och Kiosk kände sig aldrig särskilt stressad i somras. Foto: Daniel Diaz

Hur har sommaren varit ute på skärgårdsöarna? Mitt i ringde runt till några av näringsidkarna på öarna för att få en summering. Ulrika Palmblad, kommunikationschef på Skärgårdsstiftelsen, säger att det har fungerat bra i sommar, trots det stora besökstrycket.

– Vi är mest glada över att folk har respekterat eldningsförbudet. Vi har haft förvånansvärd lite incidenter med tanke på hur många som har besökt skärgården. Det vi hört från många är att försäljningen minskade när det var som varmast och att folk fick helt andra, mer sydländska vanor i somras, säger hon.

Folk fick helt andra, mer sydländska vanor i somras

Per Kristiansson som driver Möja värdshus säger att den här sommaren var som ett tveeggat svärd. De har haft många gäster, och han vittnar också om förändrade vanor.

– Folk flydde värmen i stan och åkte ut i skärgården, men när de väl kom ut så var de så varmt att de inte hade någon aptit, vilket vi märkte av. Många av våra vanliga lunchkunder drog sig ännu längre ut med sina båtar för att sola och bada. Vi fick en annan publik än den vanliga den här sommaren, säger han.

Bild från Grinda i somras. Foto: Stefan Källstigen

Eldningförbudet som kom med värmeböljan fick dem att tänka om.

– Vi hade planerat att ha grillkvällar, men fick snabbt ställa om. Vi körde sallader och kunde grilla i köket i stället, säger Per Kristiansson.

Jan Pfister, vd, på Grinda, säger att det har varit en historisk sommar med tanke på vädret.

– Både besöksmässigt och omsättningsmässigt har sommaren varit ett klart lyft. Glassförsäljningen gick upp över 30 procent, vi fick fylla på hela tiden, säger han.

Fakta

Stavsnäs: Över 100 000 passagerare hittills i år

Rekordmånad: Under juli månad åkte 20 563 passagerare med Waxholmsbolaget från Stavsnäs. 22 962 passagerare hoppade av i Stavsnäs.

Antal passagerare från Värmdös bryggor från januari fram till den 20 oktober 2018:

Stavsnäs: 107 816 passagerare på. 112 004 passagerare av.

Sandhamn: 46 854 passagerare på. 44 664 passagerare av.

Södra Grinda: 38 042 passagerare på. 32 680 passagerare av.

Styrsvik: 40 781 passagerare på. 39 741 passagerare av.

Husarö: 8 354 passagerare på. 8 373 passagerare av.

Gällnö: 9 803 passagerare på. 9 961 passagerare av.

Boda: 25 913 passagerare på. 28 357 passagerare av.

Antal passagerare sammanlagt som hoppat på Waxholmsbolagets bryggor i Värmdö under perioden: 439 013 passagerare. Förra året under samma period var det 421 017 passagerare.

Källa: SLL
Visa merVisa mindre