Härligt, men farligt. Många har den här sommaren passat på att ta ett svalkande dopp i det farliga vattnet i Hammarby sjöstad. Foto: Emma Thimgren

Värmen får folk att bada i farligt vatten

Trots att Hammarby sjöstad ligger precis vid vattnet finns ingen badplats, eftersom vattnet är förorenat. Men det varma vädret har gjort att folk hoppar i ändå.

  • Publicerad 16:50, 6 aug 2018

Vi har tidigare rapporterat om bristen på godkända bad i Hammarby Sjöstad. Redan 2016 lämnade liberalerna Hanna Gerdes och Anne-Lie Elfvén in en motion om att utreda möjligheterna att skapa en kommunal badplats i området.

Förslag som lagts fram är bland annat att avgränsa en del av sjön, att ställa upp en plaskdamm eller ha en flytande pool i vattnet. Förslag som inte genomförts eftersom det i Hammarby sjö finns föroreningar och bakterier som gör att det helt enkelt inte är lämpligt badvatten.

Men Hanna Gerdes (L) är besviken över att det fortfarande inte gjorts en ordentlig utredning.

– Nästan alla remissinstanser är positiva till att utreda hur möjligheter till bad skulle kunna se ut. Jag tycker att det är oseriöst att man inte ens har utrett möjligheten, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu har värmen gjort att många badar från solbryggan i Fredriksdal – trots stadens tydliga avrådan.

– Det är helt galet att bo vid vatten men inte få bada. Det är ju så varmt så till slut orkar inte folk. Och börjar några bada, då tänker man att det är fritt fram. Då har man en situation där folk badar i farligt vatten för att vi inte har tagit tag i situationen. Jag blir rädd när jag ser att barn badar, säger Hanne Gerdes (L).

Det finns en liten skylt uppsatt vid bryggan, där står det "tänk på att det inte är tillåtet att bada från solbryggan, då den ligger inom hamnområde och det därför inte är ett säkert område för bad". Men i och med det extremt varma vädret har många badat ändå.

– Det är svårt att låta bli att bada när det är så varmt. Vi är här varje dag sen vi upptäckte det. Eftersom alla andra badar, badar vi, säger Sara Packalén, som kommit till bryggan för att bada.

– Det är så nära och så är det så bra däck. Vi funderade på vad som kunde vara farligt, men så länge man håller sig här borde det inte vara något problem.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) menar att det inte är förbjudet att bada på platsen men hoppar man i, gör man det på egen risk.

– Vi vet att det finns gifter i botten vid Hammarby sjöstad. Det gör att det inte är en lämplig badplats. Men det råder inget förbud. Badar man så gör man det på egen risk, säger hon och tillägger:

– Vi har många offentliga badplatser i Stockholm som kontrolleras ständigt och vi jobbar för att de badplatserna ska bli fler. Vi vet att många vill ha en badplats i just Hammarby sjöstad och vi jobbar för att det ska bli så i framtiden.