Polisen står inför en ny situation denna coronasommar – och är extra vaksam. Foto: Calle Godani

Värme, corona och parkträngsel: Polisen redo för ovan sommar

När värmen kommer ökar trängseln i stadens parker – och därmed risken för bråk. Mest stök är det vid Hornsbergs strand och i Tantolunden. – Jag undviker att vara här på helgerna. Då är det en festplats, säger Jan-Ivar Ivarsson kolonilottsägare vid Tanto.

  • Publicerad 11:32, 25 jun 2020

Tantolunden svämmade över av poliser på tisdagskvällen. Många patruller var på plats för att avstyra ett hotande storbråk enligt Manuel Firpo, kommunpolis på Södermalm. Han berättar att parken var full av människor som njöt av sommarkvällen och att ”berusningsnivån” var hög. Inget ovanligt i Tantolunden, konstaterar han.

Stor polisinsats i Tanto: ”Försökte trigga igång bråk”

Ny situation för polisen

Men i sommar är polisen extra vaksam på bråk och annan kriminalitet som kan uppstå i bland annat parker och på badplatser.

– Vi har en situation vi inte mött tidigare, på grund av coronapandemin. Fler stockholmare är hemma i stan, men turisterna är färre och det pågår inga festivaler eller andra större evenemang. Det påverkar människors vanor och rörelsemönster. Vi följer noga vad som händer på grund av det, säger Peter Ågren, polisintendent vid polisområdet City (där hela innerstaden ingår).

”Färre kissar mot staketet nu”

På onsdagseftermiddagen var det mycket folk närmast badet men ännu ganska tomt längre upp på gräsmattorna.

– Jag undviker att vara här på helgerna. Då är det en festplats och väldigt mycket folk här, säger Jan-Ivar Ivarsson som sitter på sin kolonilott i hörnet av Tanto.

Han berättar att hans barn är noggranna med att han ska hålla avstånd, med tanke på att han är 75 år och därmed tillhör riskgrupperna för covid-19. Men det är inte helt lätt att följa rekommendationerna när man ska bada i Tanto.

– Ibland är det svårt att hitta ett hål så att man når ut i vattnet, så jag brukar mest bada på morgnarna. Då är här nästan tomt, säger han.

En sak har dock blivit bättre.

– Tidigare var det många som kissade mot mitt staket, men sedan toaletterna byggdes är det färre som gör det, säger han.

”Kan inte vistas där”

Många av Mitt i:s läsare har reagerat på trängseln i Tanto.

”Jag brukar vara i Tanto, men nu är det så knökat med folk att jag febrilt letar andra gräsplättar”, skriver Monica i en kommentar.

”Bor i närheten (av Tanto) men kan inte vistas där. Sorgligt att inte folk fattar”, skriver Kerstin.

Men det inte alla som tycker så. André Petersson var i Tanto i går och tyckte att folk höll avståndet helt ok.

– Folk satt i grupper och absolut inte på varandra. Det är väl inte konstigt att det är folk i parken. Det är ju sommar, oavsett corona. Och det är väl ingen som tillhör riskgrupp som går dit. Vi ungdomar kanske känner oss lite odödliga, säger han.

Mest stök i Tanto och Hornsberg

Peter Ågren betonar att polisen inte agerar mot trängsel – det är inte en polisiär uppgift att stoppa smittspridning. Förbudet mot att samlas fler än 50 personer gäller dessutom bara vid allmänna sammankomster och vid offentliga tillställningar – inte när människor träffas och umgås.

Det är först när trängseln leder till bråk eller annan kriminalitet som polisen griper in.

– I innerstaden är Tantolunden och Hornsbergs strand de parker där det är mest ordningsstörningar. De som bor där hör ofta av sig och klagar, både på stök och på bilar som kör fram och tillbaka och stör. Så har det varit tidigare somrar och så är det i år också, säger Peter Ågren.

Normalstökig sommar

Hittills är sommaren inte stökigare än normalt, menar han.

– Men vi får se vad som händer över tid, i hela regionen. Det gäller bland annat i parker, på badplatser, på idrottsplatser och i förortsområden, säger Peter Ågren.