Värmdös skolchefs varning till föräldrar om Momo har spridit sig som en löpeld på nätet. Foto: Mitt i /Internet

Värmdös varning om Momo sprids som en löpeld

”Momo Challenge” skapar skräck i sociala medier. I förra veckan gick Värmdös skolchef Mats Lundström ut med en varning om utmaningsleken. Journalisten Jack Werner, expert på sociala medier, vill ta ner hysterin kring Momo.

  • Publicerad 14:21, 24 sep 2018

I förra veckan uppmärksammade flera skolor internetspelet ”Momo” som nyligen börjat figurera i sociala medier i Sverige. Symbolen för spelet är en docka med stripigt svart hår och utstående ögon.

I olika varningar som florerar på nätet benämns Momo som ett mycket farligt spel som får användarna att begå självdestruktiva handlingar. Det florerar även rykten om att två ungdomar har tagit livet av sig i en av utmaningarna.

Skickade ut varning

I förra veckan skickade Mats Lundström, skolchef i Värmdö kommun ut en varning till alla föräldrar som har skolbarn i kommunen där han uppmanade dem att vara uppmärksamma på vilka appar deras barn har.

”..Utmaningsleken går ut på att man kontaktar ”momo” via något av de sociala medier/arenor som våra ungdomar rör sig på. ”Momo” är en förvrängd bild av en ung kvinna med utstående ögon, stripigt svart hår och fågelben. Bilden kommer ursprungligen från Japan.

Ungdomarna får till en början oskyldiga utmaningar likställt med att snatta äpplen från grannens tomt men utmaningarna eskalerar fort och övergår i kränkande behandling och maktutövningar mot okända, djur, kamrater och familjemedlemmar.”

Varningen från Värmdös skolchef uppmärksammades i helgen och spreds på Facebook. En del ifrågasatte om det var rätt att gå ut med varningen, som de menar kan ha motsatt effekt.

– Vi tycker att det är bra att det blir allmänt känt att det pågår utmaningslekar runt om i landet samtidigt som vi noggrant vill understryka att det inte är ett stort, akut och pågående problem i Värmdö. Men vi gjorde bedömningen att det var befogat att i preventivt syfte informera vårdnadshavare, i vår egen kanal, eftersom samtalsämnet och spekulationer började sprida sig bland eleverna på flera av skolorna i kommunen, säger Mats Lundström, skolchef i Värmdö kommun. 

Jack Werner tonar ner farligheten

Journalisten Jack Werner, som föreläser om källkritik på sociala medier och skriver om felaktigheter på internet, skrev ett blogginlägg i torsdags där han vill tona ner farligheterna kring Momo.

Jack Werner. Foto: Kate Gabor

Han skriver att det inte finns några belagda fall av skador, självmord eller dataintrång kopplade till Momo. 

”Momo är en sorts spökhistoria som barn tror på och blir rädda för, precis som de alltid blivit. Som vuxen är det bästa att hantera Momo som en spökhistoria, och lugna de barn som blivit rädda som om det var en spökhistoria som skrämt dem.”

Nutidens Svarta Madame

Han rekommenderar föräldrar att minnas hur de själva stod framför sina badrumsspeglar i mörkret och blev rädda när de försökte kalla på ”Svarta Madame”.

Jack Werner skriver att ett barn som mår bra och har god kontakt med vuxna i sin omgivning klarar sig igenom ett skräckinjagande möte på internet, men om barnet inte mår bra, kan Momo vara en av ”väldigt många saker som kan vara farliga , på nätet såväl som på gatan”.

Fakta

Japansk docka med stripigt hår

Figuren som hör ihop med ”Momo” är en japansk docka.

Den är byggd av japanen Keisuke Aizawa på LinkFactory som gör specialeffekter och föreställer en gast i den japanska folkloren.

Den första vågen av historieberättande om Momo spreds via Youtube.

Rykten om fall av självmord och barn som farit illa kopplat till Momo har florerat i bland annat USA, Indien och Sydeuropa. Nu har ryktet även kommit till Sverige.

Källa: Kwasbeb.se
Visa merVisa mindre