Fokus. Åsa Vikdahl tränar agility med Dino. "Vi är här för att träna, ha kul och umgås med andra med samma intresse - hundar." säger hon. Foto: Eva Tonström

Värmdös nav för hundälskare växer stadigt

De har fördubblat sitt medlemsantal de senaste tre åren och är nu näst störst i landet. Tidningen fick hänga ett par timmar på Värmdö brukshundklubb.

  • Publicerad 16:04, 27 okt 2020

Det är fredag på Värmdö brukshundklubb vid Mölnvik och full aktivitet på minst tre av klubbens stora gräsytor. Här jobbas med allt från bruks och agility till rallylydnad och nosework och massa annat.

– Jag kommer hit för att ha kul och umgås med andra som har samma intresse som jag – hundar, säger Åsa Vikdahl som tränar agility med sin hund Dino.   

740 medlemmar

Och det är precis vad många av de som tidningen träffar, svarar. Klubben har växt stadigt de senaste tre åren och är nu näst störst i Sverige med sina 740 medlemmar, bara Jönköpings brukshundklubb är större. Medlemmarna kommer från hela östra och södra Stockholm, även andra delar.  

Ett skäl till deras popularitet är att de ordnar så mycket kurser och aktiviteter på anläggningen, enligt Anna Löfblad, ordförande i Värmdö brukshundklubb, Vöbk. Varför det har blivit så hänger ihop med att de har många medlemmar som varit med i många år.  

– Vår förening har en stabil grund, med mycket erfarenhet. Här finns ett intresse och ett driv och vi hjälps åt om någon har en idé och vill dra igång något. Sedan säger många att vi har en trevlig atmosfär.

Att de har en fast instruktör, så kallad avtalsinstruktör, som är kopplad till klubben på heltid hjälper också till att hålla igång olika kurser, enligt Anna.

– Men det är aldrig 740 personer här samtidigt, skrattar hon. Många går bara på enstaka kurser. Vi som hänger här regelbundet brukar vara ett betydligt mindre gäng. Anläggningen klarar mycket folk så det känns aldrig trångt, säger hon.

Själv är hon med i en grupp där hundarna tränas för att användas inom Hemvärnet, så kallade patrullhundar.

Stammis. Angelica Guteborg med hunden Sniper. De tränar agility och så kallad nosework. Foto: Eva Tonström

Träning. Dino tar sats över ett hinder på agilitybanan. Foto: Eva Tonström

Ingen "verandamaffia"

Vöbk har legat på samma plats med sitt röda klubbhus i 46 år och några har varit med från starten. Även om det heter brukshundklubb är alla hundraser och kunskapsnivåer välkomna till Vöbk, enligt Anna.     

– Vi har ingen ”verandamaffia” här, det ska kännas öppet och trevligt. Alla ska känna sig välkomna som medlemmar. Här hjälper vi varandra, säger hon och får medhåll av Kicki Johansson, som varit med sedan starten 1974.

En av de yngre i klubben är Angelica Guteborg med sin hund Sniper. De är på Vöbk tre till fyra dagar i veckan för att träna och träffa folk. Den här fredagen står lydnad på programmet ihop med instruktören Lisa Jozyc.

– Vi brukar börja med att gå en slinga här i skogen först. Jag var här mycket med min mamma när jag var liten, då hade vi en schäfer. Nu är jag själv medlem och trivs jättebra.

Utöver ledarledda kurser och tävlingar pågår också olika träningsgrupper beroende på vad man är intresserad av. Det finns även aktivitetsbanor och promenadslingor.  

– Det finns hur mycket som helst att göra med din hund och här kan man träna nästa allt, säger Carina Ohlander som är sekreterare i klubben.

Kurs. Nyblivna instruktören Lisa Jozyc är på Vöbk med sina hundar Devi och Passi: "Det vore kul om fler yngre ville komma hit och testa något nytt med sin hund" säger hon. Foto: Eva Tonström

Paus. Carina Ohlander med hundarna Rosa och Vera. Foto: Eva Tonström

Hundkul. Malin Björndal och Loke tränar agility några dagar i veckan. Foto: Eva Tonström

Värmdö brukshundklubb

Vad: Förening för hundintresserade och deras hundar.

Var: Poseidons väg 1

När: Grundades 1972, har legat intill motorvägen vid Mölnvik sedan 1974.

Hur: Vill du bli medlem, gå in på hemsidan varmdobk.se. "Det vore roligt med fler killar och fler unga i föreningen, nu är vi mest kvinnor" säger de. Nyligen startade klubbens ungdomssektion igen efter att ha legat nere några år.  

Visa merVisa mindre

Välbekant logga. Foto: Eva Tonström

Stammisgäng. Anna Löfblad med Äce, Irma Larsson Purins med Elsa, Carina Ohlander med Rosa och Vera och Kicki Johansson som hjälper till att hålla i en av Carinas hundar. Foto: Eva Tonström

Rallylydnad. Hunden Elsa tränas i så kallad rally. Det är en relativt ny gren som inte handlar om att göra saker i rally-fart, mer om följsamhet och göra rätt saker på rätt plats. Foto: Eva Tonström

Rallybana. Hunden Elsa tränar så kallad rally med matte Irma Larsson Purins. Foto: Eva Tonström