Det är fredag på Värmdö brukshundklubb vid Mölnvik och full aktivitet på minst tre av klubbens stora gräsytor. Här jobbas med allt från bruks och agility till rallylydnad och nosework och massa annat.

– Jag kommer hit för att ha kul och umgås med andra som har samma intresse som jag – hundar, säger Åsa Vikdahl som tränar agility med sin hund Dino.   

740 medlemmar

Och det är precis vad många av de som tidningen träffar, svarar. Klubben har växt stadigt de senaste tre åren och är nu näst störst i Sverige med sina 740 medlemmar, bara Jönköpings brukshundklubb är större. Medlemmarna kommer från hela östra och södra Stockholm, även andra delar.  

Ett skäl till deras popularitet är att de ordnar så mycket kurser och aktiviteter på anläggningen, enligt Anna Löfblad, ordförande i Värmdö brukshundklubb, Vöbk. Varför det har blivit så hänger ihop med att de har många medlemmar som varit med i många år.  

– Vår förening har en stabil grund, med mycket erfarenhet. Här finns ett intresse och ett driv och vi hjälps åt om någon har en idé och vill dra igång något. Sedan säger många att vi har en trevlig atmosfär.

Att de har en fast instruktör, så kallad avtalsinstruktör, som är kopplad till klubben på heltid hjälper också till att hålla igång olika kurser, enligt Anna.

– Men det är aldrig 740 personer här samtidigt, skrattar hon. Många går bara på enstaka kurser. Vi som hänger här regelbundet brukar vara ett betydligt mindre gäng. Anläggningen klarar mycket folk så det känns aldrig trångt, säger hon.

Själv är hon med i en grupp där hundarna tränas för att användas inom Hemvärnet, så kallade patrullhundar.

Ingen "verandamaffia"

Vöbk har legat på samma plats med sitt röda klubbhus i 46 år och några har varit med från starten. Även om det heter brukshundklubb är alla hundraser och kunskapsnivåer välkomna till Vöbk, enligt Anna.     

– Vi har ingen ”verandamaffia” här, det ska kännas öppet och trevligt. Alla ska känna sig välkomna som medlemmar. Här hjälper vi varandra, säger hon och får medhåll av Kicki Johansson, som varit med sedan starten 1974.

En av de yngre i klubben är Angelica Guteborg med sin hund Sniper. De är på Vöbk tre till fyra dagar i veckan för att träna och träffa folk. Den här fredagen står lydnad på programmet ihop med instruktören Lisa Jozyc.

– Vi brukar börja med att gå en slinga här i skogen först. Jag var här mycket med min mamma när jag var liten, då hade vi en schäfer. Nu är jag själv medlem och trivs jättebra.

Utöver ledarledda kurser och tävlingar pågår också olika träningsgrupper beroende på vad man är intresserad av. Det finns även aktivitetsbanor och promenadslingor.  

– Det finns hur mycket som helst att göra med din hund och här kan man träna nästa allt, säger Carina Ohlander som är sekreterare i klubben.