Storpudeln Scamper är en av stamkunderna. Här får han godis av Helena Åberg. Foto: Linda Dahlin

Värmdös mini-Skansen har servat djurägare i 30 år

Gustavsbergs Zoo har blivit något av en knutpunkt för Värmdös djurägare. Butiken, som drivs av Helena Åberg sedan 30 år, är nominerade till Årets Företagare i Värmdö. Storpudeln Scamper är en av stamkunderna – han gillar att kolla in fåglarna och kaninerna.

  • Publicerad 08:05, 6 nov 2018

Den här dagen, när Mitt i är på besök i butiken, ska sjumånadersvalpen Scamper, klippas. Han gillar butiken och husse och matte brukar gå in när de är i Gustavsbergs centrum.

– Han älskar att komma hit och titta på fåglarna och kaninerna, säger Scampers matte Monica Isaksson Strand.

Scamper är inte den enda som gillar att komma in på Gustavsbergs zoo. Butiken är mer än bara en djuraffär, den är något av ett mini-lill-Skansen. Förutom att de säljer klassiskt vanliga småhusdjur som hamstrar, kaniner, fåglar och akvariefiskar, så har de dvärgsilkesapor i ett stort terrarium mitt i butiken, som lockar många besökare. Men de är inte till salu.

Utanför terrariet hänger ett gäng med nappar. Det är barn som lämnar in när de ska sluta med napp.

– Vi säger att vi ger napparna till aporna när de ska gå och lägga sig. Häromdagen lämnade ett barn som skulle sluta med blöja in en blöja till dem, berättar Helena Åberg, som köpte  butiken för 30 år sedan.

Hon började med djuraffären i mindre skala i Lugnet. Sedan flyttade hon till hamnen och för 12 år sedan blev det den 350 kvadratmeter stora lokalen i Gustavsbergs centrum.

Jag har alltid älskat djur, sedan jag var liten

– Jag har alltid älskat djur, sedan jag var liten. Så det var rätt självklart att jag skulle hålla på med djur på något sätt, säger hon.

Joakim Irebjer som är delägare bodde innan i stan och jobbade i musikbranschen. När Helena öppnade den första zoobutiken hjälpte han henne med det praktiska. Och på den vägen är det – nu firar de också 30 år ihop.

– Jag flyttade ut på landet och blev en zoogubbe, säger Joakim, som är butikens expert på akvarium bland annat.

På ovanvåningen är det en salong där hundar kan klippas. Det är Pia Terestchenko som är hundfrisör. Först schamponeras hunden i ett badkar som finns i ett litet rum.

– Hundarna tycker det är skönt, de får lite massage samtidigt, säger Pia.

”Gurra zoo”, som Helena säger, firar 30-års jubileum nu på lördag den 10 november.

Inte nog med det, Gustavsbergs zoo är även en av tre nominerade till Årets företagare i Värmdö. Priset delas ut på den stora företagargalan i Värmdö som hålls på Säby Säteri den 22 november.

– Det känns jättestort bara att bli nominerade, säger Helena.

Joakim håller med.

– Vi har alltid stått på egna ben. Många andra zoobutiker tillhör kedjor, men vi har lyckats stå emot konkurrensen, säger han.

Fakta

De har chans att vinna:

De som är nominerade till Årets Företagare Värmdö är:

LG Nilsson – HAMN, Vikingaliv, Leksaksmuseet, med mera.

Helena Åberg och Joakim Irebjer – Gustavsbergs Zoo.

Carina Nordholm och Jennie Adamo – Konferensidé.

Vinnaren koras på Värmdö Företagargala den 22 november.

Motivering för nomineringen av Helena Åberg och Joakim Irebier – Gustavsbergs Zoo:

”Helena och Joakim har drivit företag i Gustavsberg i 30 år och har skapat en fantastisk mötesplats som håller över tid! På ett genuint och personlig sett bemöter de sina tvåbenta och fyrfotade kunder. Med stor kunskap vårdas, ”servas” och guidas dessa på ett ytterst tillmötesgående sätt! ”

Källa: Företagarna Nacka Värmdö
Visa merVisa mindre