Nils Brandsmas och Julian Vogels undersökning av beredskap i krig ska utmynna i en film. Foto: Läsarbild privat

Värmdökillar förbereder sig för kriget

Filmskaparna Julian Vogel och Nils Brandsma har rest runt i världen och utforskat krigsberedskap och överlevnadskunskap. Nu har de byggt en bunker på Värmdö som kan stå emot en kärnvapenattack mot huvudstaden.

  • Publicerad 13:57, 1 feb 2019

Julian Vogel och Nils Brandsma tog utskicket “Om Kriget eller Krisen Kommer” av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på allvar när den landade i våra brevlådor i fjol. De hade alltid varit intresserade av apokalypsen, och bestämde sig för att utforska survivalism och jordens potentiella undergång.

De reste runt i världen och träffade preppers i USA, de som förebereder sig för jordens undergång. De träffade människor som lajvar varje år i en uppbyggd postapokalyptisk värld i Polen. De åkte till Japan för att ta reda på hur de såg på kärnvapenhotet.

– Vi träffade överlevare från Hiroshima, och då blev det på riktigt allvarligt. Vi har kärnvapen som garant för fred, och som kan förgöra jorden flera gånger om, säger Julian.

En del av utforskningen var att bygga en bunker. Efter att ha samlat in mängder med kunskap har de nu byggt en i källaren i Nils barndomshem, mellan Fruvik och Grantomta. Fem personer byggde den på fyra dagar, enligt manualen. Den är till för två personer.

– Vi har byggt en bunker som kan överleva en kärnvapenattack i Stockholm, säger Julian.

Bunkern kan stå emot radioaktivt nedfall. Foto: privat

Här är den andra sängplatsen. Foto: privat

Förnödenheter för tre månader. Foto: privat

Mulltoa. Foto: privat

Julian Vogel och Nils Brandsma på toppen av en bunker i South Dakota. Foto: privat

Nu visas bunkern upp för press och folk från MSB. Under året ska Nils och Julian göra klart sin långfilm, en dokumentärfilm, som väntas bli klar nästa år.

Vad vill ni med allt detta?

– Vi vill väcka intresset för kärnvapenfrågan. Från hur man överlever ett kärnvapenkrig till tanken om en värld fri från kärnvapen. Och att en framtid där dessa skulle falla över oss nog inte hade varit värd att överleva, säger Julian.