På dagarna arbetar Simon som vaktmästare. "Det är mitt första sommarjobb". Foto: Läsarbild Privat

Värmdögymnasten Simon till juniorlandslaget

Simon Wendelin Rydén är uttagen i juniorlandslagets trupp för junior-EM i Portugal i mitten av oktober.

  • Publicerad 09:59, 19 jul 2018

För tre år sedan började Simon Wendelin Rydén med gymnastik och nu är femtonåringen landslagsaktuell.

– Det är väldigt kul att bli uttagen. Det känns som om man har kommit ganska långt på kort tid, säger Simon Wendelin Rydén.

Det är tolv gymnaster som är uttagna i truppen. Trots tuff konkurrens hade Simon en känsla av att han skulle komma med i truppen.

– Det kändes som 50/50, jag visse att jag hade chansen i alla fall. Jag ser fram väldigt mycket mot JEM i oktober, det är det stora målet, säger den unga gymnasten.

Värmdös första landslagsgymnast

Simon är Värmdö GK:s första gymnast någonsin som har tagit sig till landslaget. Glädjen bland klubbkamrater gick inte att ta miste på.

– Jag har fått massa grattis på både Instagram och Snapchat, det märks att det är stort ändå.

Vad är det bästa med truppgymnastik?

– Jag gillar att man är ett lag och att man tävlar tillsammans.

Fakta

Det här är truppgymnastik

Truppgymnastiken utvecklades i Sverige under 1980-talet och har idag växt till att bli den största tävlingsformen inom Svensk Gymnastik. Truppgymnastik en lagsport med herr, dam- och mixade klasser. Tre grenar ingår i tävlingsmomentet – fristående, tumbling och trampett. Varje trupp består av 6–20 gymnaster (beroende på tävling). Sverige tillhör världseliten inom truppgymnastik och tävlingarna lockar ofta en stor och entusiastisk publik. På den internationella arenan går sporten under namnet TeamGym och är på framfart i flera europeiska länder.

Fristående
Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Tumbling
Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 m långt och 2 m brett.

Trampett
I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.

Källa: Svenska gymnastikförbundet
Visa merVisa mindre