Walaa Alababidi och Bashir Almubyed med döttrarna. I mitten Ebba Hagander Mir. Foto: Matilda Klar

Värmdöbor fixade hem åt nyanlända

Familjen Almubayed kom till de nybyggda modulbostäderna i Torsby med tomt flyttlass. Nu har frivilliga Värmdöbors insamling av möbler gjort att de känner sig välkomna i sitt nya hem.

  • Publicerad 16:28, 9 feb 2017

Bashir Almubayed, 33, öppnar dörren och hälsar välkommen till sitt nya hem i Torsby. För några veckor sedan flyttade han, frun Walaa Alababidi och Suzan och Mira in i en av de nybyggda modulbostäderna. Här, på 23 kvadratmeter, ska familjen bo de kommande åren.

– Jag trodde att det skulle vara lite större, men när vi packat upp så blev det bra, säger Bashir Almubayed.

Lägenheten har två små rum, kök och badrum. Barnen har fått varsitt rum.

– Jag och min fru sover på soffan i köket. Vi vill att barnen ska känna att de har något eget, säger Bashir Almubayed.

Möbler och husgeråd

Till en början fanns inte mer än kläder och leksaker i lägenheten. Som så många andra som flyttar in i modulhusen ägde familjen varken möbler eller husgeråd.

Hemutrustningslånet, som CSN erbjuder, skulle ta för lång tid att få och läget var akut. Då klev frivilliga Värmdöbor in för att hjälpa till.

Ebba Hagander Mir är en av dem som otröttligt har samlat in sängar, madrasser, bord och köksredskap till de nyanlända.

– Det har inte funnits någon direkt plan från kommunens sida på hur de boende skulle flytta ut och vad de skulle ha för möbler. Men det fanns ingen tid för tjafs. Vi insåg att det var bråttom så vi skapade en grupp på Facebook där vi berättade om läget och bad folk att skänka möbler. Vi har tänkt ganska basic, alla behöver en säng att sova i, bord att sitta och äta vid och kastruller att laga mat i, säger Ebba Hagander Mir.

I familjen Almubyeds nya hem finns nu, förutom sängar och köksbord, redan mikro och en kaffemaskin. Dessutom har några kommit över med krukväxter och hälsat välkomna. Samtidigt har många grannar protesterat mot bygget. Men Bashir Almubayed vill fokusera på välviljan.

– Vi hade ingenting. Men Värmdöborna som engagerat sig har hjälpt oss så mycket, säger han.

Övade svenska varje dag

Familjens första 3 månader i Sverige spenderades i Lindesberg. Där övade Bashir Almubyed svenska varje dag via appen Babbel. Men han fick flera gånger höra att det skulle bli svårt att få kontakt med svenskar.

– Alla sa att svenskar var osociala, säger Bashir Almubyed.

Efter en dryg vecka i Sverige bestämde sig ändå familjen för att försöka träffa andra. Walaa Alababidi bakade en kaka och tillsammans gick de över till de närmaste grannarna för att säga hej. Det resulterade i en hjälpande hand.

– Jag behövde köpa en bil, men hade inte uppehållstillstånd så jag fick inte registrera den. Då gick Patrik, som han heter, in och registrerade den i sitt namn, säger Bashir Almubayed och ler.

I kö till förskolan

Familjen hoppas få fler vänner och bekanta i Torsby och hoppas att grannarnas protester tystnar. Nu ska Walaa Alababidi studera SFI, Bashir Almubyed ska söka jobb i bröllopsbutik och barnen står i kö till förskolan.

– Jag tror att det blir bra, säger Bashir Almubyed.

Ebba Hagander Mirs tanke är att de som redan flyttat in ska kunna hjälpa de drygt 300 nyanlända som kommer till Värmdö i år.

– Kanske kan man ha matkvällar där alla är välkomna eller andra träffar så att vi kommer ihop oss? Det är jätteviktigt att vi gör det här tillsammans, säger hon.

Mohammed, 11 och hans bror Khaled, 13, är också nyinflyttade. ”Vi hoppas börja skolan snart och träffa kompisar”, säger Khaled.

Inga lagkrav på kommunen

Cirka 300 nyanlända ska tas emot av Värmdö kommun i år. Men några planer för hur familjerna ska få hjälp med praktiska saker, som att flytta in, finns inte. För det krävs insatser från frivilliga.

– Vi har inget ansvar för det, säger Karin Jöback på tillväxtenheten på Värmdö kommun.

I år kommer Värmdö kommun att ta emot cirka 300 nyanlända. Varje person eller familj kommer med en anvisning från migrationsverket, där det finns information om hur familjen ser ut med antal vuxna och barn.  Sedan har Värmdö kommun två månader på sig att flytta in personerna.

Men trots framförhållningen har många familjer flyttat in till helt tomma hushåll. Enligt Karin Jöback, avdelningschef på tillväxtenheten, ser kommunen till att familjerna har det absolut nödvändigaste. Resten bygger på insatser från frivilla och Svenska kyrkan.

– Rent lagligt så ligger inget ansvar på kommunen att tillhandahålla möbler. Men i praktiken fungerar ju inte det. Därför har kommunen i olika former möblerat upp med det allra nödvändigaste. Men vi får ingen ersättning för det, därför har vi gjort det här tillsammans med frivilliga och kyrkan. Men rent lagligt så ligger inget ansvar hos kommunen annat än för mottagande och bosättning, säger hon.

Enligt Karin Jöback är det bra att Värmdöborna samlar in möbler och saker till de nyanlända.

– Ur ett resursperspektiv är det bättre att vi kan återanvända det som har skänkts av frivilliga, säger hon.

Läs mer om Värmdö:

Värmdö blir med bokpodd

Ville bara pappaledig – blev uppsagd

Fortsatt mörkt i Mölnvik