Värmdöbon Gunnel Bratt. Foto: Läsarbild Gunnel Bratt

Värmdöbo fångade makalös stjärnhimmel

Det lite kyligare vädret på sistone, inte minst med vackra soluppgångar och solnedgångar, har lockat ut många hobbyfotografer. Gunnel Bratt på Värmdö skippade skymningarna och fotograferade istället stjärnhimlen. Vintergatan, närmare bestämt. Se bild här nedan!

  • Publicerad 18:27, 11 jan 2018

Värmdöbon Gunnel Bratt, 54, har haft fotografi som hobby i fyra år. När det kallare vädret lockade fram natursköna vyer passade Gunnel på att fotografera stjärnorna, vid Fågelbro golfbana.

– Jag var ute och gick med hundarna och njöt av att titta på stjärnorna. När jag gick förbi trappan som syns på bilden tog jag fram mobilen och tittade i min stjärn-app. Jag kollade om jag kunde göra ett slags ”stairway to heaven” från trappan och upp till Vintergatan och ja – Vintergatan passade in, berättar Gunnel Bratt.

– Jag gick hem, lämnade hundarna, tog med mig fotoutrustningen och så tog jag bilden.

Foto: Gunnel Bratt.

Vad använde du för utrustning?

– Jag har en Nikon-kamera med ett särskilt objektiv som jag använder för att fotografera stjärnhimlar och norrsken med. Det är ett riktigt bra vidvinkelobjektiv, ljuskänsligt och tänkt för den här typen av fotograferingar. Det är ju ganska ofta norrsken på Värmdö, så jag skaffade det här objektivet för att kunna fota det.

Det behövdes en lång slutartid för att stjärnorna skulle framträda som de gör på bilden, säger Gunnel Bratt.

– Jag använde tjugo sekunder. Hade jag haft en kortare tid hade man inte sett stjärnorna så här tydligt.

Du har golvat många på Facebook med det här fotot och fått massor av ”gilla” och hejarop av andra Värmdöbor. Varför gillar andra just den här bilden, tror du?

– Det blev så många solnedgångsbilder när molnen försvann. Det här är lite annorlunda. Och det är ju lite meck att ta en sådan här bild. Svinkallt var det också.