Värmdö kommun vill sälja Gustavsbergs porslinsfabriks lokaler till en privat fastighetsutvecklare. Foto: Hanna Lilja

Värmdö kommun vill sälja Gustavsbergs porslinsfabrik

Värmdö kommun vill sälja Gustavsbergs porslinsfabriks lokaler till en professionell fastighetsutvecklare. Kommunen vill sedan hyra den del av fastigheten som ska byggas om till nytt kulturhus.

  • Publicerad 18:00, 8 apr 2020

Värmdö kommun köpte Gustavsbergs porslinsfabriks gamla lokaler 2012 och började planera för ett nytt kultur- och upplevelsecenter. Ombyggnaden började 2016 men avbröts när man upptäckte att taket ”hade omfattande deformationer som behövde åtgärdas”.

Blev 70 procent dyrare än beräknat

Kommunen beräknade att det skulle kosta 50 miljoner kronor att laga taket –  men entreprenören bedömde kostnaden till 86 miljoner kronor. Kommunen hävde 2018 entreprenaden eftersom projektet skulle ha blivit 70 procent dyrare än de första beräkningarna.

Befarar att renoveringen kan kosta mer än 300 miljoner

Nu vill Majoritet för Värmdö – Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet – sälja lokalerna till marknadspris under förutsättning att kommunen får hyra tillbaka den delen som behövs för kultur- och upplevelsecenter.

Värmdös kommunalråd Deshira Flankör (M) anser att en försäljning av porslinsfabrikens lokaler ”minskar ett antal osäkra åtaganden för kommunen”. Foto: Stefan Källstigen

Det räcker med sex års erfarenhet för att dra slutsatsen att porslinsfabriken ska ägas av en privat aktör. Än i dag kan vi inte med säkerhet säga att en renovering inte kommer att överstiga 300 miljoner kronor. Genom en försäljning minskar vi investeringsrisken, kostnaderna och ett antal osäkra åtaganden för kommunen, samtidigt som vi kommer vidare med projektet, säger kommunalrådet Deshira Flankör (M) i ett pressmeddelande.

Slipper stå för renoveringen

Enligt partierna finns det flera fördelar med en försäljning. Kommunen slipper:

  1. Stå för renoveringen.
  2. Vara hyresvärd på en kommersiell marknad.
  3. Risken att de två tredjedelar av lokalerna som inte ska användas till kulturhus förblir outhyrda.

”Frustrerats av förseningen”

– Vi har länge planerat för ett sammanhållet kulturcentrum och frustrerats av förseningen. Vi ser fram emot att hitta en partner med erfarenhet av att reparera och levandegöra industribyggnader som porslinsfabriken, säger kommunalrådet Filip Joelsson (MP).

Förslaget tas upp till beslut på kommunstyrelsens möte den 15 april.