Ambulanshelikopterns återkomst till Värmdö dröjer längre än den 1 september 2020. Foto: Carlos Montecinos

Värmdö får inte tillbaka helikoptern 2020

Ambulanshelikoptern kommer inte tillbaka till Värmdö till den 1 september 2020. Tidsplanen håller inte konstaterar regionrådet Anna Starbrink (L). ”Detta är en flerårig process”, skriver hon.

  • Publicerad 12:52, 12 mar 2019

Ambulanshelikoptern flyttades 2017 av säkerhetsskäl från Mölnvik till Norrtälje. Region Stockholm (Stockholms läns landsting) och Värmdö kommun var överens om försöka få tillbaka helikoptern till Värmdö före den 1 september 2020. Regionfullmäktigeledamoten Lars Bryntesson (S) tycker att arbetet har gått trögt och har frågat om regionledningen står fast vid avsiktsförklaringen.

2017 skrev finansregionrådet Irene Svenonius (M), Värmdös kommunalråd Deshira Flankör (M) och kommundirektör Camilla Broo ett avtal om att helikoptern skulle tillbaka till Värmdö 2020.

Vill ha tillbaka helikoptern till Värmdö

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) svarar att det ”önskvärt om ambulanshelikoptern åter kan vara baserad i Värmdö kommun så snart som möjligt”.

Anna Starbrink (L) sjukvårdsregionråd i Stockholm. Foto: Stefan Källstigen.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har gett Locum i uppdrag att utreda möjligheten att flytta tillbaka helikoptern från Norrtälje till Mölnvik. Andra platser som har övervägts är Södra Mölnvik, Hålludden och Myttinge. Arbetet påbörjades i höstas och väntas vara klart i vår.

Flerårig process

När man väl hittat en plats måste Region Stockholm och Värmdö kommun komma överens därefter väntar projektering, tillståndsprocess och upphandling.

”Förvaltningens bedömning är att detta är en flerårig process och att det inte är möjligt att färdigställa en ny basering i Värmdö till den 1 september 2020. Tidsåtgången för nödvändiga tillstånd, som till exempel miljö- och bygglov, är minst cirka sex månader och det är inte ovanligt att tillståndsprocessen tar flera år. Man bedömer att själva byggtiden är minst tolv månader”, skriver Anna Starbrink.