Avicii. Tim Bergling har hyllats på andra platser, som här på en graffitivägg i Tanto. Foto: Arkivbild Mitt i

Världsstjärnan Avicii får minnesplats I Humlegården

I Humlegården kommer en minnesplats för Avicci att uppföras. "Ambitionen är att människor ska kunna ta del av Tim ”Avicii” Berglings musik på plats, säger Andréa Hedin, stadsdelsnämndens ordförande på Östermalm.

  • Publicerad 10:20, 16 apr 2021

Tim "Avicii" Bergling var en pionjär inom elektronisk dansmusik. Som dj-stjärna och artist skapade han musik som gjorde honom till en av 2010-talet största artister.
 

Fans över hela världen

När han gick bort den 20 april 2018 lämnade han en händelserik karriär bakom sig och fans över hela världen. Nu ska en minnesplats i Humlegården etableras till hans minne. Andrea Hedin (M), ordförande för stadsdelsnämnden i Östermalm, har tagit fram förslaget.

– Ambitionen är att människor ska kunna ta del av Tim ”Avicii” Berglings musik, både genom att höra den på platsen och genom konstverk som har inspirerats av hans låttexter, säger hon.

Tims favoritpark

Tim Bergling växte upp på Östermalm, och Tims pappa, Klas Bergling, berättar till Dagens Nyheter, som var först med att berätta om minnesplatsen, att Humlegården var Tims favoritpark i barndomen. Hela familjen brukade ofta ha picknick i "Humlan".

Östermalms stadsdelsförvaltning har inlett ett samarbete med Stockholms Konst. Med hjälp av Stockholms Konst kommer ett gestaltningsprojekt att genomföras och ett konstprogram för minnesplatsen att tas fram.

– Därefter ska uppdraget utlysas och konstnär utses. Jag ser fram mot att kunna inviga minnesplatsen i juni 2022, förhoppningsvis är pandemin över så att det kan bli en större invigning där många kan få möjlighet att vara på plats, säger Andréa Hedin, som tror att minnesplatsen kan ge den här delen av Humlegården ett lyft.
– I dagsläget kan centrala Humlegården, där minnesplatsen är tänkt, upplevas lite sliten.

Minnesplatsen är också tänkt att hedra alla som drabbats av psykisk ohälsa och gått bort alldeles för tidigt.