Efter flera EM-silver vann Jennie Johansson VM på 50 meter bröstsim förra året. ”Det var overkligt”, säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

Världsmästaren tar EM som träning inför OS

Jennie Johansson prenumererade länge på EM-silver i bröstsim. Tills VM-guldet förra året. Nu tar hon EM som ett träningspass på väg mot OS i Rio.

  • Publicerad 07:00, 16 maj 2016

Jennie Johansson har bott, tränat och tävlat i Australien under vinterhalvåret.

Inför australiensiska mästerskapen i Adeleide i början av april toppade hon formen. Det gav resultat. För första gången på tre år slog hon svenskt rekord på 100 meter bröstsim med tiden 1.06,63.

– Det gick väldigt bra, säger hon.

Till EM i London har hon inte formtoppat sig. Hon ser det mer som ett träningspass i satsningen mot OS i Rio i augusti.

– Det blir ett speciellt mästerskap. Nu har jag börjat om på en ny träningsperiod och kroppen är ganska trött. Jag får se EM som en väldigt bra träning. I stället för att tävla mot mig själv på Eriksdalsbadet får jag passa på att åka till London och träna mot Europas bästa simmare.

Efter VM-guldet på 50 meter bröstsim förra året har hon pekats ut som ett medaljhopp i OS i Rio i augusti. Men själv vill hon inte prata om ädelmetaller och pallplatser.

– Målet är att kunna träna på så bra som möjligt och hålla mig frisk fram till OS. Jag vill inte sätta upp något resultatmål. Jag vill komma dit och känna att jag förberedd mig så bra som jag kunde. Som vi såg på VM förra året så kan ju allt hända när man är på ett mästerskap.

Efter sex EM-silver och fyra EM-brons var det befriande att få kliva högst upp på prispallen.

– Det var en overklig känsla. Ingen hade ju trott att jag skulle vinna. Det blev kaos i hjärnan – jag kunde inte riktigt ta in att det hände. Men nu har det sakta sjunkit in och det har gett en väldigt bra motivation framåt mot OS.

Fakta

Hobbybarista

Namn: Jennie Johansson.

Ålder: 27 år.

Bor: Hammarby Sjöstad.

Familj: Sambo.

Klubb: SK Neptun.

Främsta meriter: VM-guld på 50 meter bröstsim och VM-silver på 4×100 meter medley 2015. 6 EM-silver och 4 EM-brons.

Fritid: ”Jag gillar att dricka och göra kaffe – jag är en hobbybarista! Latte är extra kul då måste man göra lite art – jag försöker bli bra på att göra löv och träd. OS-ringarna? Jag får kanske börja träna på dem.”

Aktuell: Simmar EM i London 16-22 maj och OS i Rio, 6-13 augusti.

Visa merVisa mindre