Tibetanska buddhistiska skulpturer från Mongoliet som visas i Skulpturhallen på Östasiatiska museet Foto: Josefine Avelind

Världskulturmuseerna öppnar igen

Ändringen i pandemilagen gör det möjligt för flera museer att öppna på nytt.

  • Publicerad 16:20, 19 mar 2021

Statens museer för världskultur har i flera månader hållit sina verksamheter stängda. Idag, fredag, meddelade de att Östasiatiska museet ska öppna den 30 mars. De tre andra museer som tillhör världskulturmuseerna är Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Världskulturmuseet som öppnar på nytt den 7 april.

Det är efter regeringens ändring i pandemilagen som gör det möjligt för museer och konsthallar att åter kunna öppna. Ändringen i den så kallade "begränsningsförordningen" gör det tillåtet för museer och konsthallar att från och med den 11 mars öppna under samma trängselregler som gäller för butiker och gym.

Världskulturmuseerna meddelar på sin hemsida att återöppningen kommer ske omsorgsfullt. Baserat på Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer antalet besökare som vistas i lokalerna begränsas. För vissa utställningar behöver man boka en tid då man besöker utställningen. Museerna tillhandahåller inga audioguider och alla programpunkter sker digitalt.