Det var ingen vanlig vecka på Bergvretenskolan förra veckan. Det var utklädningsvecka.

Och just den här dagen när Mitt i är på besök, den1 juni, är temat karaktärer.

I skolans café skymtas allt från Charlie Chaplin till jedi-krigare.

Och så en person som är mer uppvaktad än alla andra.

En person som är slående lik den amerikanske gitarristen Doug Blair, från det både kända och ökända hårdrocksbandet W.A.S.P.

Det är ingen utklädnad. Det är han. Och det är skol­ans musiklärare Patrik Ohlssons förtjänst att han är här.

– Jag träffade Doug för första gången för några år sedan när han hade en gitarr-clinic i Västerås. Sedan har vi hållit lite kontakt, berättar Patrik som är både nöjd och glad över att Doug slutligen kunde komma till skolan.

Det var också Doug själv. Även om han tyckte att schemaläggningen, förmiddag mellan 09 och 12.00, var i tidigaste laget.

– Det är lite ovant för oss musiker att spela så här tidigt på dagen. Våra arbetsdagar brukar börja senare, berätt­ade han precis efter att den tredje gruppen niondeklass­are satt sig ner i stolarna i skolans musiksal.

Innan han visar upp sina gitarrer berättar han att det inte var gitarrist han skulle bli egentligen. Han ville bli skidåkare.

– När jag växte upp i Connecticut var min stora idol Ingemar Stenmark. Ingen kunde åka skidor som Ingemar, säger han och tillägger att det finns fler svenskar som inspirerat honom.

– Yngwie Malmsteen. Visste ni att han revolutionerat gitarrvärlden? Han har fått så många andra gitarrister att kämpa och träna ännu hårdare.

Besöket är en musik­lektion i musicerande och gitarrspel.

Doug visar upp fyra olika gitarrer han har med sig och förklarar vilka olika egenskaper de har. Men det är också en lektion i att tro på sig själv.

Och om att våga.

– Det spelar ingen roll om det är skidåkare eller musiker du vill bli. Titta på de bästa och låt dig inspireras av dem. Och våga. Våga sjung om det är sjunga ni vill göra. Hitta självförtroendet.

Det är inte första gången Doug är ute och föreläser för skolelever. I finska Turku, där Doug sedan några år tillbaka är bosatt, är han en del av Turku Rock Academy.

En rockutbildning för ungdomar.

Men att träffa helt vanliga skolungdomar som inte givet själva musicerar hör till ovanligheterna.

– Jag vill göra mer sådant här. Komma ut i skolor och träffa elever. Förhoppningsvis kan jag inspirera någon, berättar Doug efter att dagens sista lektion nyss tagit slut.

Ärtsoppa en onsdag

Nu nalkas det efterlängtad mat i skolmatsalen som idag, onsdag, bland annat serverar grön ärtsoppa.

– I Finland finns det en tradition av att man äter ärtsoppa på torsdagar.

Och pannkakor?

– Ja! Visste du det?

Det är en grej i Sverige också.

– Är det? Jag vill flytta till Sverige. Folk är mycket mer öppna här, säger han och tillägger:

– Jag måste varna dig, jag äter väldigt långsamt...