– Det blir en jättekort bana, bara en dryg kilometer, med start uppe på Edsvik och så springer de förbi Oxstallet och ner förbi slottet innan de simmar över viken och sedan springer upp igen, säger Sollentunabon Nicholas Roman som är en av arrangörerna.

Det blir första gånget ett sådant här lopp går av stapeln.

– Så vi kommer att kora den första världsmästaren i supersprint.

Loppet ARK Supersprint Invitational och är en del av EX Swimrun, där EX står för Edsviken Xperience. Som namnet antyder är idén att skapa en upplevelse.

Pandemin ställde till det i fjol

Från början var tanken att ha en hel swimrun-helg i Edsvik med flera tävlingar, bland annat ett lopp med 18 kilometer löpning och 5 kilometer simning, men arrangemanget fick skjutas upp två gånger i fjol på grund av coronapandemin.

Nu blir det alltså av, i en aningen bantad version med ett inbjudningslopp för eliten men också loppet EX Supersafari. Det är mer av ett äventyr där små grupper får en lokal guide, en karta och en tidsgräns att ta så många checkpoints de kan. De kommer att röra sig i och runt flera sjöar i norrort, berättar Nicholas Roman.

– Supersafari blir en träningsupplevelse där man utforskar sjöar i norrort, mer ett äventyr än en tävling, säger han.

"Kommer att gå ruskigt fort"

Men ARK Supersprint är en tävling – i allra högsta grad – med meriterade deltagare. Bland andra kommer Desiree Andersson som är regerande världsmästare, Fredrik Axegård som vann VM (Ö till ö) 2018, Daniel Hansson som vann VM 2017, och Marika Wagner som blev världsmästare i mixed 2015.

– Eftersom det här aldrig har gjorts förut så vet ingen vilken taktik de kommer att använda, men jag tror att det kommer att gå ruskigt fort, säger Nicholas Roman.

Tävlingen avgörs på samma sätt som en sprint i skidor, tänk Slottsprinten, med fyra deltagare i varje heat där det gäller att ta sig vidare för att slutligen vara med och göra upp om titeln i finalheatet.

Ingen publik på plats

Arrangörerna har fått tillstånd att arrangera loppet med deltagare och funktionärer, men inte med publik på plats. Däremot kommer tävlingen att livesändas via Facebook.

– Deltagarna är väldigt taggade! Det har varit ont om tävlingar på grund av corona, och de tycker att det är kul att det händer något nytt i sporten, säger Nicholas Roman.