Världseliten i swimrun tävlar i unik supersprint i Edsviken

Söndagen den 16 maj är det världspremiär för supersprint i swimrun – och det sker i Edsvik och i Edsviken. I tävlingen simmar och springer 24 meriterade deltagare upp om segern. Och det lär gå undan.

  • Publicerad 05:40, 5 maj 2021

Vi kommer att kora den första världsmästaren i supersprint

– Det blir en jättekort bana, bara en dryg kilometer, med start uppe på Edsvik och så springer de förbi Oxstallet och ner förbi slottet innan de simmar över viken och sedan springer upp igen, säger Sollentunabon Nicholas Roman som är en av arrangörerna.

Det blir första gånget ett sådant här lopp går av stapeln.

– Så vi kommer att kora den första världsmästaren i supersprint.

Banan. Ner från Edsvik, förbi slottet, över viken, och så upp igen. Foto: EX Swimrun

Loppet ARK Supersprint Invitational och är en del av EX Swimrun, där EX står för Edsviken Xperience. Som namnet antyder är idén att skapa en upplevelse.

Pandemin ställde till det i fjol

Från början var tanken att ha en hel swimrun-helg i Edsvik med flera tävlingar, bland annat ett lopp med 18 kilometer löpning och 5 kilometer simning, men arrangemanget fick skjutas upp två gånger i fjol på grund av coronapandemin.

Nu blir det alltså av, i en aningen bantad version med ett inbjudningslopp för eliten men också loppet EX Supersafari. Det är mer av ett äventyr där små grupper får en lokal guide, en karta och en tidsgräns att ta så många checkpoints de kan. De kommer att röra sig i och runt flera sjöar i norrort, berättar Nicholas Roman.

– Supersafari blir en träningsupplevelse där man utforskar sjöar i norrort, mer ett äventyr än en tävling, säger han.

"Kommer att gå ruskigt fort"

Men ARK Supersprint är en tävling – i allra högsta grad – med meriterade deltagare. Bland andra kommer Desiree Andersson som är regerande världsmästare, Fredrik Axegård som vann VM (Ö till ö) 2018, Daniel Hansson som vann VM 2017, och Marika Wagner som blev världsmästare i mixed 2015.

– Eftersom det här aldrig har gjorts förut så vet ingen vilken taktik de kommer att använda, men jag tror att det kommer att gå ruskigt fort, säger Nicholas Roman.

Test av tävlingsbanan. I swimrun tävlar man i regel i lag om två. Foto: Nicholas Roman

Tävlingen avgörs på samma sätt som en sprint i skidor, tänk Slottsprinten, med fyra deltagare i varje heat där det gäller att ta sig vidare för att slutligen vara med och göra upp om titeln i finalheatet.

Ingen publik på plats

Arrangörerna har fått tillstånd att arrangera loppet med deltagare och funktionärer, men inte med publik på plats. Däremot kommer tävlingen att livesändas via Facebook.

– Deltagarna är väldigt taggade! Det har varit ont om tävlingar på grund av corona, och de tycker att det är kul att det händer något nytt i sporten, säger Nicholas Roman.

Första startskottet klockan 09.30

ARK Supersprint Invitational startar klockan 09.30 den 16 maj och final beräknas avgöras cirka klockan 12.00.

www.exswimrun.se finns mer information.

Bakom EX Swimrun ligger Nicholas Roman, Elisabet Pärsdotter Westman och Pehr Westman.

Alla tre är rutinerade swimrunners med mångårig erfarenhet av att arrangera lopp som Sollentuna Summer Winter Marathon, Swimruncupen Stockholm, SMIR med flera.

De har även deltagit i VM i Swimrun, mängder av svenska tävlingar och flera stora internationella tävlingar.

Visa merVisa mindre

Springer i våtdräkt och simmar med skorna på

Swimrun är en relativt ny sport, etablerad 2006, där deltagarna simmar och springer om vartannat i naturen.

Naturupplevelsen och respekten för naturen är centrala delar i swimrun.

Man deltar i lag med två personer och springer i våtdräkt och simmar med skorna på, alltså utan att byta om mellan simsträckor och löpsträckor så som i traditionell triathlon.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nytt svenskt kulrekord i Sollentuna GP

Nyheter Fanny Roos slog till i sista omgången Fanny Roos satte nytt svenskt rekord för andra gången den här säsongen när hon tog hem kulstörningen i Sollentuna GP i söndags.måndag 14/6 13:30

Yudelis släckte brand på sin skola – prisad för hjälteinsats

Nyheter Elev i fyran och hennes lärare såg till att branden inte spred sig Yudelis Roa i klass 4 på Sofielundsskolan i norra Tureberg och hennes lärare Susanne Sundin har tilldelats Diplom för rådigt ingripande av Brandkåren Attunda.måndag 14/6 7:40

Tandläkare drog ut tänder utan ordentlig undersökning

Nyheter "Grovt oskicklig" och en risk för patientsäkerheten enligt Ivo En tandläkare i Sollentuna har ”systematiskt brustit” i sina undersökningar och varit ”grovt oskicklig i sin yrkesutövning”. Det menar Ivo som efter en granskning vill att mannens...söndag 13/6 7:50