För 28 år sedan, i Paris, föddes idén om ett växande konstprojekt under ett samtal mellan curatorn Hans Ulrich Obrist och konstnärerna Christian Boltanski och Bertrand Lavier.

Projektet har sedan dess har rest flera varv runt jorden.

Tanken var att de ville undersöka vad som skulle hända om det fanns en utställning som ständigt skulle skapa nya versioner av sig själv med hjälp av invånarna på den utvalda platsen.

Sagt och gjort.

Utställning ”do it” och är numera ett internationellt konstprojekt som fokuserar på kreativitet, samarbete och gemenskap. Och alltihop bygger på att besökarna skapar konstverk utifrån instruktioner skrivna av flera konstnärer från hela världen.

Sedan i somras finns den på Valsta konst.

Engagerar lokala samhället

”Varje do it-utställning är unik och platsspecifik, eftersom den engagerar det lokala samhället i en dialog som svarar på en uppsättning instruktioner”, skriver Valsta konst om projektet på sin hemsida.

I Valsta kan besökarna medverka i konstprojektet och tolka sina egna konstverk av instruktionerna direkt på plats eller utföra skapandet hemma eller i skolan.

Därefter kan det ställas ut på galleriet.

Världsberömda konstnärer

Med åren har fler och fler världsberömda konstnärer velat vara med i projektet do it och skrivit nya instruktioner för någon kreativ person att tolka.

Eftersom konstverken är tolkningar av den enskilde besökaren är ingen den andra lik.

Några av de världsberömda konstnärerna som medverkar till denna utställning är Yoko Uno, Andrea Bowers, Etel Adnan och Dyanita Singh.

Valsta konst har valt att fokusera på glädjefyllda kreativa uttryck som värdesätter miljön och ger individer och samhällen styrka att skapa meningsfull förändring i vår värld.

Utställningen är gratis och håller på till den 19 december.