Älskvärt. Do it-utställningen äger rum på Valsta konst. Foto: Stefan Källstigen

Världsberömd konst skapas i Valsta

Ett växande konstprojekt som grundades för 28 år sedan finns på Valsta konst. Här ska det fortsätta att utvecklas – av besökarna själva.

  • Publicerad 09:02, 22 sep 2021

För 28 år sedan, i Paris, föddes idén om ett växande konstprojekt under ett samtal mellan curatorn Hans Ulrich Obrist och konstnärerna Christian Boltanski och Bertrand Lavier.

Projektet har sedan dess har rest flera varv runt jorden.

Tanken var att de ville undersöka vad som skulle hända om det fanns en utställning som ständigt skulle skapa nya versioner av sig själv med hjälp av invånarna på den utvalda platsen.

Sagt och gjort.

Utställning ”do it” och är numera ett internationellt konstprojekt som fokuserar på kreativitet, samarbete och gemenskap. Och alltihop bygger på att besökarna skapar konstverk utifrån instruktioner skrivna av flera konstnärer från hela världen.

Sedan i somras finns den på Valsta konst.

Engagerar lokala samhället

”Varje do it-utställning är unik och platsspecifik, eftersom den engagerar det lokala samhället i en dialog som svarar på en uppsättning instruktioner”, skriver Valsta konst om projektet på sin hemsida.

I Valsta kan besökarna medverka i konstprojektet och tolka sina egna konstverk av instruktionerna direkt på plats eller utföra skapandet hemma eller i skolan.

Därefter kan det ställas ut på galleriet.

Världsberömda konstnärer

Med åren har fler och fler världsberömda konstnärer velat vara med i projektet do it och skrivit nya instruktioner för någon kreativ person att tolka.

Eftersom konstverken är tolkningar av den enskilde besökaren är ingen den andra lik.

Några av de världsberömda konstnärerna som medverkar till denna utställning är Yoko Uno, Andrea Bowers, Etel Adnan och Dyanita Singh.

Valsta konst har valt att fokusera på glädjefyllda kreativa uttryck som värdesätter miljön och ger individer och samhällen styrka att skapa meningsfull förändring i vår värld.

Utställningen är gratis och håller på till den 19 december.

Konstsprojektet "do it"

Utställningen "do it" är ett internationellt konstprojekt som flyttar runt till olika platser i världen.

Det är de lokala besökarna som skapar konstverken genom att tolka instruktioner från konstnärer.

Utställningen är gratis och pågår till den 19 december. Mer information och öppettider finns på Valsta konsts webbplats.

Visa merVisa mindre

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55